Nyhet

Förebygg muskeldegeneration hos dina lamm

Jordmånen i Sverige är generellt selenfattig. Selen är ett mineralämne som tillsammans med E-vitamin skyddar mot skador i skelett- och hjärtmuskulaturen. Brist på selen kan leda till att lammen får muskeldegeneration med tilltagande stelhet och svårigheter att resa sig eller i värsta fall leda till akuta dödsfall hos lammen.

Som grund rekommenderar vi att alla djur, oavsett ålder, har fri tillgång till ett löst/granulerat mineralfoder året runt.

För att säkerställa att lammen inte föds med selenbrist kan det dessutom vara lämpligt att ge tackorna extra E-vitamin och selentillskott under dräktigheten, från 8 veckor före lamning fram till avvänjning eller betessläpp.

I tillägg till detta kan vissa besättningar få rådet att ge de nyfödda lammen selen i flytande form direkt i munnen. Detta tillskott är sedan ett par år receptfritt och kan t ex beställas direkt av Djurfarmacia Apoteket Trollet i Trollhättan. Ska ni ändå beställa receptbelagda läkemedel t ex selen till tackorna eller vaccin av oss fårhälsoveterinärer på Gård & Djurhälsan kan vi inkludera detta tillskott i samma sändning.