Dikoåret
Under den här kursen läggs fokuset på viktiga händelser under dikoåret. Vi diskuterar olika aspekter som produktionsmål, raser och andra förutsättningar som påverkar produktionen. Ämnen som behandlas under kursen är t ex: kalvning, betessläpp, betäckning, vaccination, träckprovtagning, avvänjning av kalvar och installning.
Foder och utfodring för diko- eller ungnötsproducenter
Vi går igenom olika strategier kring utfodringen under ett produktionsår där fodermedel, ekonomi och strategi påverkar utfodring.
Hull och hälsa hos dikor
God hälsa och lagom hull är viktiga hälsoaspekter hos en diko. Vi går igenom optimalt hull under dikoåret, hälsoaspekter, utfodring och hullbedömning. Teorin kan kompletteras med raktiska övningar i hullbedömning på stall.
Kalvar
På kursen diskuteras till exempel vad som är kalvens behov, utfodring och vad som bidrar till god kalvhälsa i både mjölk- och köttbesättningar.
Kalvningsskurs
Hur man förbereder kon inför kalvningen, den normala kalvningen och komplikationer som kan inträffa före, under och efter kalvningen. Föreläsning kan varvas med praktisk lägesrättning med kalvlådor på samma sätt som används under veterinärutbildningen.
Parasiter och betesplanering
En genomgång av de viktigaste betesparasiterna hos nöt i Sverige. Vilka är de, hur fungerar de och vilka problem ger de? Förebyggande åtgärder, avmaskning och betesplanering för att ha kontroll över parasittrycket i olika besättningar presenteras.
Slaktuppföljning & slaktanmärkning
Nyckeltalen från slaktstatistiken som kan leda till en produktionsförbättring på gård. Genomgång av slaktstatistik och anmärkningskoder. Vad innebär fynden vid slakt och hur kan produktionen och djurhälsan förbättras genom en inblick i slaktresultaten?
Läs mer → Kurskatalog 2025
Kontakta oss för offertförslag
Telefon: 0771-21 65 00
info@gardochdjurhalsan.se