Artikel

Ett slag för sjukboxen

Liggbåsstall och spaltstall har många fördelar i tjuruppfödningen. Men precis som för människor är det one-size doesn’t fit all. Somliga vill bo i lägenhet och andra känner sig instängda i lägenhet. De allra flesta tjurarna trivs utmärkt och har ryggar breda som sängar medan några tjurar vantrivs i liggbås och spaltstall – de mår inte bra, växer inte och blir mobbade. Det enda de behöver är ett miljöombyte. 
Som ordspråket säger "Mår tjuren bra så mår bonden bra". 

Var ska de flytta någonstans? 

Det är här din kreativitet ska få flöda framFinns det någon extrabyggnad på din gård som går att använda som ligghall med skrapgång utanför? Ja, jag vet. Du byggde inte liggbåsstall för att du har överflöd av halm. Men det går att göra enstaka boxar med torv eller grus*.  Sommartid behöver de inte ens en ligghall utan kan gå ute i en väl inhägnad och dränerad fålla. Det går till och med att göra en gödselkulvert med spalt ute för att samla gödsel. Möjligheterna är inte oändliga, men möjligheter finns. Räkna på hur många tjurar du förlorar per år. Jag vågar påstå att du kan rädda minst hälften genom att flytta tjurar till ett annat system i tid. Kan du rädda fem tjurar om året har du snabbt möjlighet att bygga sjukbox och köpa halm, torv och stängsel för 50 000 kr årligen för att rädda dem. Eller låta bli. Det är ditt val. 

Det är också fullkomligt normalt att könsmogna tjurar rider på varandra och då händer det olyckor. Lite paradoxalt nog verkar det också vara så att tjurar härjar runt mer när de har ett bättre golv, t.ex. så kan de rida mer på varandra på gummispalt än på betongspalt. Skillnaden är bara att tjurarna har bättre grepp på gummit än på betongspalten, så de far inte omkull lika ofta på gummi. Skrapgångarna i liggbåsstall är ju som gjorda för att rida runt på och helt plötsligt har något skadat sitt ben. Att rilla golvet är ett måste men hindrar inte alla olyckor. Så när olyckan är framme behövs något för att rädda tjuren. Vaddå? En sjukbox? Eller en skadadbox. Eller flyttas till ett annat stall. 

Konkurrensen med andra tjurar gör att en halt tjur får svårare att hävda sig vid foderbordet, blir mobbad och undanskuffad, därmed växer den också sämre. Ju längre en halt tjur går kvar i gruppen desto mindre är chansen att den kan gå till slakt. 

Tjurar som inte trivs i spaltstallet får en ny chans i en väl inhägnad grushage.

Men om jag flyttar ut en tjur blir det värre när den kommer tillbaka! 

Det är en helt korrekt uppfattning. Därför ska en tjur som varit i sjukbox inte flyttas tillbaka till sin gamla grupp. I stallet eller på gården behöver det finnas en avlastningsbox. Avlastningsboxen är en gruppbox för djur som har eller har haft en skada och som håller på att tillfriskna tillräckligt för att gå till slakt.  

Avlastningsboxen får gärna vara en djupströbox eller en väl inhägnad sand- eller grushage. Ibland finns ett utrymme mellan byggnader.  

Kom också ihåg att inte vänta för länge med att skicka ett djur som har varit halt till slakt. Självklart skall tjuren vara helt frisk och gå på alla fyra ben men det är en risk att vänta på att de skall växa till helt slaktmogna. Håll koll på tillväxten, om de stannar av är det bättre att vara glad för den slaktvikt du räddat i sjukboxen än att försöka få till en högre slaktvikt. 

Avlastningsboxen får gärna vara en djupströbox eller en väl inhägnad sand- eller grushage.

Sjukboxens checklista 

  • Bra underlag 
  • Vattenkopp 
  • Lätt att utfodra  
  • Lätt att flytta dit djur 
  • Lätt att rengöra 
  • Möjlighet för fastlåsning 

Sjukboxjournal 

Det är bra att göra en notering om datum, djurets id-nummer och orsak till att du flyttat djuret till sjukbox. Utvärdera om djuret blir bättre eller om du behöver ta beslut om avlivning. 

*Grus och sand får inte tas i alla områden men om du har ett eget grustag med tillstånd från länsstyrelsen är grus och sand ett bra underlag i sjukboxar eller utomhusfållor. 

 

EU logga