Guide

Bättre kalvar - Checklistor, Kalvhälsostatus & Kalvhälsoplan

Sjukdomsstatus och kalvdödlighet i födelsebesättningen har stor inverkan på sjuklighet, andel antibiotikabehandlingar och dödlighet i den köpande besättningen. För att kunna ställa kvalitets- och hälsokrav på kalvar behövs samförståelse mellan säljande och köpande besättning för vad som är god hälsa och vad som minskar risken för sjukdom i den mottagande besättningar.

Under 2024 har ett arbete genomförts med att ta fram Checklistor och mallar för Kalvhälsostatus och Kalvhälsoplan. Kalvhälsostatus bygger på Kalvhälsotal (baserade främst på dödlighetsdata från CDB) samt Checklistor för bedömning av kalvar och deras närmiljö.

Underlagen, i form av excelfiler, har tagits fram för olika produktionsformer som alla finns tillgängliga här på sidan:

  1. Dikalvar i moderbesättningen
  2. Mjölkraskalvar i moderbesättningen
  3. Inköpta köttraskalvar
  4. Inköpta avvanda mjölkraskalvar
  5. Inköpta mjölkdrickande mjölkraskalvar

I respektive fil finns Checklistor som är tydligt strukturerade, med definierade optimala förhållanden för varje punkt. Det finns Checklistor för flera områden: inför kalvning, närmiljö, kalven, nyckeltal och rutiner. Checklistorna kan användas av djurägare, personal eller veterinär – individuellt eller tillsammans – och varje punkt ger poäng. På sista fliken sammanställs resultaten till en visuell och överskådlig Kalvhälsostatus. Utifrån Kalvhälsostatusen är det sedan möjligt att arbeta fram en Kalvhälsoplan i den framtagna mallen i filen.

Här finns mer information om projektet.

Har du frågor eller behöver hjälp med att använda materialet? Hör då av dig till Jessica eller Lovisa.

Jessica Hallman
Djurhälsoveterinär Nöt
Tel: 0511-676 65
Lovisa Waldemarsson
Djurhälsoveterinär Nöt
Mobil: 070-295 06 12