Artikel

Tips inför vårens lamning och även avvänjning av vinterfödda lamm

Tiden går fort och snart är våren här och därmed dags för lamning igen. För att tackorna ska få goda förutsättningar att klara lamningen bra krävs att de har blivit hullbedömda och grupperade så de får lagom mängd foder med rätt kvalitet efter deras behov. Scanning vid 40 – 80 dagars dräktighet är en god hjälp för att kunna gruppera tackorna på lämpligt vis.

Vaccination är ett viktigt och bra sätt att förebygga problem hos både tackor och lammen. Gasbrandsvaccinet skyddar mot klostridiebakterier, bland annat gasbrand och stelkramp. Gasbrand är en vanlig tarmsjukdom hos växande lamm. Sjukdomen har ett mycket snabbt förlopp och vanligast är att man hittar stora fina lamm döda på betet. Om tackorna vaccineras får lammen skydd via råmjölken. Första året tackorna vaccineras krävs två vaccinationer (= grundvaccinering), 8 och 4 veckor innan beräknad lamning. Om tackorna är grundvaccinerade sedan tidigare år ges en vaccinering ca 4 veckor innan lamning. Gasbrandsvaccin är receptbelagt. Om du är kund hos Gård & Djurhälsan hjälper vi dig gärna med recept. Telefontid alla vardagar 9-12 och 13-15 på telefon 0771-21 65 00.

 

Selentillskott behövs i många fall då Sverige generellt har selenfattiga jordar. Diskutera gärna med din foderrådgivare om det behövs extra selen och E-vitamin. Gård & Djurhälsan rekommenderar att man ger alla djur fri tillgång till ett löst/granulerat mineralfoder året runt. Ge dessutom tackorna extra E-vitamin och i de flesta  fall även selen från 8 v före lamning fram till avvänjning eller betessläpp för att säkerställa att lammen inte föds med selen/vit E-brist. Skulle lammen födas med brist kan de många gånger vara så svaga att de inte orkar dia och risken att de dör är stor. Är bristen inte så stor föds de normalt men kan senare när de börjat växa drabbas av muskelnedbrytning. Ofta drabbas bakdelen och de får svårt att gå och resa sig, men även hjärtat är en muskel och kan drabbas vilket leder till plötsliga dödsfall.

Klippning hjälper tackan att hålla god hygien så att risken för livmoder- och juver-inflammation minskar. Klippning av tackan gör också att lammen hittar spenarna lättare. Tackorna bör klippas senast 6 – 8 veckor innan lamning.

Förbered lamningen genom att ställa i ordning lamningsboxar i god tid, ha rikligt med ren strö, värmelampor. Se till att förbereda en låda med nödvändiga saker till lamning som flytande tvål, engångshandskar, jodopax, glidslem, mjuka förlossningslinor m.m. Spara råmjölk i frysen, den kan lagras i ett år. En magsond är också en god investering så att svaga lamm kan sondas med råmjölk. Har man förberett sig ökar förutsättningen för en god lamningssäsong.

Att få till en lyckad avvänjning av vinterfödda lamm grundläggs genom att man ger lammen tillgång till lammkammare tidigt där de har fri tillgång till kraftfoder. En lammkammare är en plats dit lammen lätt kan ta sig men som stänger tackorna ute. Viktigt är att komma ihåg att ofta rengöra kraftfoderautomaten eller annan plats där kraftfodret serveras. Det växer lätt till bakterier som kan orsaka sjukdom ex. diarré om hygienen blir bristfällig. Lammen ska också ha tillgång till mineraler, friskt vatten och grovfoder av hög kvalitét.

Avvänjning sker lämpligen när lammen väger 20 kg och äter kraft- och grovfoder bra. De flesta tackor har en god mjölkproduktion upp till ca 6 – 8 veckor, där efter minskar både mängden mjölk och näringsinnehållet i mjölken. Det blir då mer ekonomiskt att ge fodret direkt till lammen istället för omvägen via tackan (stalluppfödning), då hon vid denna tid inte är så effektiv längre att ge mjölk. Det är dock viktigt att fodret är av hög kvalitet och lättsmält för lammet. Grovt, långstråigt grovfoder kommer inga lamm att växa på, å andra sidan blir det ingen mjölk av det heller. Ett lamm som växer ca 300-350 g/dag väger runt 20 kg efter 7 veckor.

Lycka till med vårens utmaningar och tveka inte att höra av er till Gård och Djurhälsan om ni har problem eller funderingar!