Nyhet

Nu är hösten här och det är dags för betäckning i många besättningar

Nu gäller det att tackorna är i rätt hull, de bör ha uppnått hullpoäng 3 – 3,5. Viktigt är också att slå ut tackor som haft juverinflammation innan betäckning.

Kom ihåg att kontrollera baggen innan han släpps till tackorna. Känn efter att båda testiklarna finns nere i pungen, att de är jämnstora och att de går att flytta inne i pungsäcken. Använd bara baggar med normala testiklar i aveln.

Om du vill ha medellamning i mitten av april släpper du baggen till tackorna de första dagarna i november.

Under de första sex veckorna efter betäckning är tackorna känsliga för stress. Låt tackorna gå kvar i sina grupper under den tiden. Om tackorna stressas kan det störa fostrets och moderkakans möjligheter till att växa till i livmodern, vilket påverkar lamningsresultatet.

Ett bra hjälpmedel för att kunna planera för rätt utfodring och sedan också lamningshjälp är att scanna tackorna, dvs med ultraljud fastställa om tackorna är dräktiga och hur många foster de bär på. Lämpligast tidpunkt för säkrast resultat är mellan dag 40 – 80 i dräktigheten. Kontaktuppgifter till bokning av scanning finns på Svenska Fåravelsförbundets hemsida eller via Lammproducenternas hemsida.

Läs även gärna mer om höstens avstämning och planering av fåråret här: Hösten – en tid för bokslut och nystart och här: Hösten – ett nytt Fårår står för dörren.