Artikel

Kalven kom ut men andas inte!

Vad gör du när när kalven som föds inte andas? Så länge hjärtat slår finns det en chans att få kalven att andas.

  1. Se till att kalven ligger på bröstet, för att inte falla åt sidan lägger du ett bakben på var sida om kalven. På så vis ges kalvens lungor plats att utvidga sig.
  2. Öppna försiktigt kalvens mun för att se och känna efter så att kalvens luftvägar är fria. Även näsan kan behöva rensas. Häng aldrig kalven upp och ner. Vätska som ibland kommer ut då är från kalvens magsäck. Det är också svårt för kalven att andas när magens organ pressar på lungorna.
  3. Gnugga kalvens bröstkorg för att stimulera till andning. Använd gärna halm eller en handduk så att du torkar kalven samtidigt.
  4. Peta försiktigt med ett halmstrå i kalvens näsborre mot näsans mellanvägg.
  5. Ett par matskedar kallt vatten i kalvens öra eller en halv deciliter kallt vatten på kalvens panna kan ibland ge en andningsreflex. Var försiktig med vatten, för mycket vatten i örat kan leda till öroninflammation och vatten på kalven kyler ned.

Om kon orkar och är intresserad får hon gärna slicka kalven.

När kalven behövt hjälp för att komma ut är den ofta svag och har ibland en svullen tunga. Dessa kalvar får sällan i sig tillräckligt med råmjölk genom att dia. Erbjud råmjölk i nappflaska och om kalven inte dricker själv är det läge att sonda. När kalven är torr kan det vara bra med ett kalvtäcke för att hjäla den hålla värmen.

Efter svåra kalvningar är det risk för fler komplikationer, först livmoderframfall, nervskador och infektioner. Håll därför kon under extra uppsikt och pyssla om kon lite extra. Erbjud ljummet vatten att dricka en stund efter kalvningen. Om kon ligger ner kan det vara läge att säkra att golvet är halksäkert.