Nyhet

Vi medverkar i tre forskningsprojekt om blåtunga

Under hösten 2024 bekräftades för första gången smitta med blåtunga, serotyp 3 (BTV-3), hos nötkreatur i Sverige. För att snabbt öka kunskapen om sjukdomens spridning och effekter deltar vi på Gård & Djurhälsan i tre forskningsprojekt tillsammans med SVA, SLU och Växa Sverige.

Blåtunga är en virussjukdom som sprids med svidknott och kan orsaka allvarliga sjukdomssymptom hos idisslare. Den nya serotypen (BTV-3) är tidigare inte känd i Europa, och kunskapsläget är begränsat. De tre forskningsprojekten som nu har beviljats medel syftar till att stärka beredskapen och fylla viktiga kunskapsluckor:

  1. Projekt om BTV-3 hos nötkreatur
    SVA har tillsammans med SLU, Gård & Djurhälsan och Växa Sverige fått medel från Wernerstiftelsen för ett projekt som syftar till att öka kunskapen om BTV-3 hos nötkreatur i Sverige.
  2. Akutprojekt för att samla in data
    SLU har tillsammans med SVA, Gård & Djurhälsan och Växa Sverige beviljats finansiering från Stiftelsen Lantbruksforskning för ett akutprojekt som snabbt samlar in värdefulla data som annars riskerar att gå förlorade.
  3. Fördjupad studie av sjukdomsbild
    Växa Sverige har tillsammans med Gård & Djurhälsan beviljats ytterligare medel från Wernerstiftelsen för att fördjupa kunskapen om sjukdomsbilden i drabbade besättningar.

Gård & Djurhälsan bidrar i samtliga projekt med fältnära kompetens och praktiska erfarenheter, särskilt genom våra rådgivare och veterinärer som har nära kontakt med landets djurägare.

– Det är avgörande att vi snabbt samlar in och analyserar data när nya smittor dyker upp. Vi behöver förstå både spridningsvägar och hur sjukdomen påverkar djuren i praktiken. Genom dessa projekt stärker vi både beredskapen och djurvälfärden, säger Virpi Welling, affärsområdeschef Nöt och djurhälsoveterinär på Gård & Djurhälsan.

Läs mer:

Kunskapsluckor om blåtunga täpps till med nya forskningsprojek | SVA

Forskning om blåtunga intensifieras – flera projekt får grönt ljus | Jakt & Jägare