Nyhet

Varmgång i fodermixen?

Jäst gillar värme, syre och socker vilket innebär att en färdigblandad mix i sommarvärme är rena drömläget om man är en jästsvamp. Jästen förbrukar energi i kolhydraterna och bildar värme under processen – det blir det vi kallar varmgång.

Det finns några saker man kan göra direkt för att minska (risken för) varmgång i färdig mix:

Tillsatsmedel – det finns några olika preparat på marknaden, både torra och flytande produkter, som man blandar i mixen och som förhindrar varmgång. Fråga din säljare för att hitta rätt produkt som passar ditt system och följ rätt dosering, de skiljer sig åt mellan sorterna.

Blanda oftare – minska möjligheterna för jäst och mögel att hinna växa till i mixen. Själva blandningsprocessen av mixen ökar syretillgången och när vi dessutom tillsätter lättillgängliga kolhydrater (ex spannmål, kraftfoder, betprodukter etc) blir det större risk för varmgång. Om du i vanliga fall blandar varannan dag kanske du behöver blanda och utfodra mix varje dag på sommaren.

Utnyttja den svala delen av dygnet! Utfodra tidigt på morgonen medan det fortfarande är svalt, eller på kvällen så djuren har fräscht foder under hela natten.

Anpassa utfodrad mängd foder efter konsumtionen! En mix som det blivit varmgång har sämre smaklighet, vilket gör att djuren ofta tappar i foderkonsumtion. Se till att de äter upp fodret de får i rimlig tid och att det inte ligger kvar gammalt foder på foderbordet! Städa foderbordet extra ofta varma dagar!

 

Läs mer om >> Tillsatsmedel för att minska risken för varmgång i ensilage