Nyhet

Danska Seges besökte svensk grisgård

Den 27/8 besökte Team Sundhet & Velfaerd, specialistteamet för danska grisveterinärer inom Seges. Seges är en del av Landbruk & Födevarer, vilka verkar för att utveckla den danska grisuppfödningen. Delegationen bestod av Tina Birk Jensen, Djurvälfärd, Nicolaj Weber,Diarré och avvänjning utan zink, Lotte Skade,Kastration och bedövning, smittskydd, Lola Tolstrup, Suggor och reproduktion, Charlotte Sonne Kristensen, virussjukdomar, Paul Beckbo Chefskonsulent. Med som värdar för besöket fanns också Karl Pedersen, sektionschef Avdelningen för djurhälsa och antibiotikafrågor SVA, Magdalena Jacobssom professor grissjukdomar SLU, Lena Eliasson Selling och Maria Lindberg Djurhälsoveterinär G&D.

Driftsledaren Pontus Almheim visade stolt upp den nystartade smågrisuppfödningen på Kragsta Drifts och den äldre men fint fungerande slaktgrisuppfödningen.

Under besöket kunde det fastställas att:

  • Friska grisar har en otrolig tillväxt.
  • Bedövning vid kastrering fungerar fint då det utförs av utbildad personal på grisgårdarna.
  • Det går att avvänja utan zink om grisarna är gamla nog, väger >10kg,  erbjuds foder av anpassad sammansättning i en varm och ren miljö.
  • Svansen kan behållas under hela uppväxten när strö finns och något mer plats erbjuds.

De blev imponerade av den fina och utvecklade grisproduktion och höga ambitioner för digital hantering av djurdata och foder etc.