Nyhet

Obduktion av lamm

Emellanåt dör lamm. Om det är fler än enstaka lamm som dör kan det vara bra att få dem obducerade.

För lamm som är dödfödda är det viktigt att även skicka med fosterhinnorna till obduktion.

Börja alltid med att kontakta en veterinär för att få en obduktionsremiss. Är du kund hos Gård & Djurhälsan så hjälper vi dig med det. Dessutom betalar du ingen självrisk för obduktionen som kund hos oss. Däremot står du själv för destruktionskostnaden.

Det finns olika möjligheter för obduktion av lamm.

För djurägare som bor inom rimligt avstånd till Visby, Kävlinge, Uppsala eller Skara så kan man själv köra in lammen (och ev fosterhinnor) till obduktionslaboratorierna. OBS! Maxvikt på lammen för att själv lämna in till Skara är 10 kg och till Kävlinge 50 kg.

Ett alternativ till att själv köra in med lammen är att skicka in dem för obduktion till SVA. Du kan beställa kartong och adresskort från SVAs hemsida. Maxvikt för denna typ av transport är 20 kg. Mer information om hur du beställer och packar för att skicka in till SVA finns här! 

Andra alternativ är gårdsobduktion (möjligt bland annat i Skara med omnejd) eller att du digitalt kan få hjälp med att själv göra en kadaveröppning. Det sistnämnda är ingen regelrätt obduktion men kan ge viss information om varför lammet dog.