Nyhet

Mycoplasma bovis – abonnemang för provtagning och rådgivning

Mycoplasma bovis (M.bovis) orsakar djurhälsoproblem och ekonomiska förluster i nötbesättningar.  Allt fler besättningar smittas och branschen har nu tagit ett inriktningsbeslut om att arbeta kraftfullt för att bromsa utvecklingen och värna om det goda smittläget vi fortfarande har i Sverige.

Växa Sverige lanserar provtagningsabonnemanget FriskKo som ger mjölkbesättningar löpande smittstatus för M. bovis såväl som för andra viktiga smittämnen. FriskKo ersätter det tidigare abonnemanget Säker Livdjurshandel och har inför lanseringen även uppdaterats med nya analyser.

Läs mer om >> FriskKo

 

Katinca Fungbrant, veterinär på G&D, tycker att det är bra att mjölkbesättningar nu kan ta reda på sin smittstatus för M.bovis:

–Eftersom det vanligaste sättet att få in M. bovis i en besättning är genom djurinköp är det bra att du som köper djur från mjölkbesättningar nu kan minska risken genom att fråga efter status hos säljaren. För att bromsa smittspridningen bör alla besättningar ta reda till sin egen smittstatus såväl som status på kontaktbesättningar.

För mjölkbesättningar där M.bovis hittas finns det under 2021 möjlighet att få provtagning och subventionerad rådgivning inom ramen för ett projekt, finansierat via Jordbruksverket. Katinca leder arbetet med expertgruppen.

–Vi har numer god kompetens kring vilka åtgärder som behöver göras för att minska effekterna av infektionen i smittade besättningar. I det här projektet kan en expertgrupp av veterinärer stötta dej och din besättningsveterinär i arbetet.

 

Kontaktperson för projektet: Katinca Fungbrant
Kontaktperson branschfrågor M.bovis: Anita Jonasson