Nyhet

Glöm ej att ta träckprov på dina lamm för att följa parasittrycket i besättningen

Baserat på nya framtagna data från obduktionsverksamheten är Haemonchus den vanligaste obduktionsdiagnosen hos lamm från 2 månaders ålder.

Under betessäsongen är det i första hand lammen som ska provtas, även om lamm och tackor fortfarande går tillsammans. Lammen är känsligast för parasiter och fungerar som indikatorer för hur stort smittrycket är. Det är viktigt att ta prov från tillräckligt många individer för att få ett bra underlag för bedömning av provsvaret.

Ta individuella prover från minst 6 lamm eller 10% av lammen om antalet lamm är fler än ca 60 individer.  Om du har flera betesgrupper med lamm så gäller ovanstående rekommendation för varje betesgrupp.

Märk provpåsarna om du har önskemål om vilka tre djur som ska poolas tillsammans på labbet. Ex om du vill att tre bagglamm ska poolas till ett svar så kan du märka de tre provpåsarna från dessa med A medan provpåsarna från andra lamm (ex tacklamm) märks med B.

Vid flera grupper med lamm så fortsätter du bara på alfabetet. Vill du inte märka med bokstav kan du märka på annat sätt tex med namn på hage. Huvudsaken är att du själv vet hur du tänkt vid märkning om du vill kunna koppla ihop ett provsvar med de provtagna individerna. Vill du bara få en helhetsbild över smittan bland lammen så behöver du inte märka påsarna alls.

Som grundregel behöver du bara använda dig av grundanalysen när du tar prov på egna lamm. Som kund i Gård & Djurhälsan Bas eller Plus är kostnaden från och med i år endast 125 kr/triplett (prov från 3 djur som poolas tillsammans) när du skickar dina träckprover till Eurofins.

Behöver du mer provtagningsmaterial så beställer du det här: https://www.gardochdjurhalsan.se/radgivning-tjanster/far/diagnostik-verktyg-far/trackprovsmaterial-eurofins/

För hjälp med tolkning av provsvar ringer du som är kund till Fårhälsorådgivningen.

Vi har öppet precis som vanligt hela sommaren!

Emelie Larsdotter,
Fårhälsoveterinär