Nyhet

Försök med undersökning av stora leverflundran

Just nu drar vi i gång ett försök för att jämföra olika analysmetoder av stora leverflundran.
Tillsammans med professor Johan Höglund vid Sveriges Lantbruksuniversitet, Vidilab och Gård & Djurhälsan, gör nu en av veterinärmedicinstudenterna ett examensarbete som handlar om att jämföra olika analysmetoder av stora leverflundran.
Foto nedan: Nanna Kjellingbro

Gård & Djurhälsans kunder inom högriskområden för leverflundran (Skåne, Halland och Bohuslän) har fått mejl om att de just nu erbjuds kostnadsfri undersökning av leverflundra hos får.  Endast dessa besättningar kan ingå i försöket, man kan alltså inte skicka in prov med vanlig följesedel, eller prov från besättningar i andra delar av landet. Stora leverflundrans utveckling är helt beroende av en fuktälskande snäcka och förekommer därför främst på fuktiga beten.

 

Om undersökningen visar behov av behandling hjälper Gård & Djurhälsans veterinärer till att ordna recept.

Besättningar där någon av de analysmetoderna som undersöks blir positiva nu vid den första provtagningen kommer sedan följas upp med ytterligare provtagning under sensommaren/ hösten.

Först till kvarn gäller, när tillräckligt många besättningar med stora leverflundran hittats för att kunna genomföra försöket så upphör erbjudandet om kostnadsfri undersökning.

 

Stora leverflundran är en av våra allvarligaste parasiter, den har stor förmåga att påverka värddjuret negativt. Den anses vara en av de parasiter som på väldsbasis har störst ekonomisk negativ påverkan på lammproduktionen. Vi vill därför ha god kontroll av den i Sverige och ser fram emot att kunna jämföra olika testmetoder.