Nyhet

Fästingproftylax til får - varför och varför inte?

Nu i samband med betessläpp är det klokt att fundera kring behovet av att ge djuren fästingprofylax. Fästingar kan sprida bakterien Anaplasma phagocytophilum vilket orsaka ”anaplasmos" med symtom som kraftig nedsatt allmäntillstånd, övergående hög feber och ibland hälta, lunginflammation, kastningar samt plötsliga dödsfall. Sjuka djur behandlas med antibiotika. Anaplasmos är vanligast i de sydöstra delarna av landet och störst problem ses på Gotland.

OM djuren betar på beten där fästingarna bär på bakterien Anaplasma phagocytophilum kan det vara nödvändigt att ge djuren fästingprofylax, både för djurvälfärden skull, för ekonomin och för att hålla nere användningen av antibiotika.

 

MEN om djuren betar på beten där anaplasma inte förekommer bör behandling med fästingprofylax undvikas! Detta då användningen riskerar att:

  • Göra att ex fästingar, flugor och löss utvecklar resistens mot preparaten.
  • Har negativ inverkan på dyngbaggar, vattenlevande organismer (inkl fiskar), bobyggande fåglar och insekter som honungsbin.

 

Måste du behandla dina djur så bör du med din veterinär diskutera vilka djur som ska behandlas. I de flesta fallen räcker det att behandla lammen och eventuellt inköpta djur. Det finns dock områden (ffa delar av Gotland) där även vuxna djur behöver behandlas. Fästingarna är mest aktiva under våren och fram till midsommar samt under augusti-september varvid man även kan fokusera på att behandla under högriskperioder.

 

De preparat som man kan få utskriva för fästingprofylax just nu är: Deltaspot vet, Spotinor vet, och Bayticol® vet. Effekten mot fästingar sitter i under 3-6 veckor beroende på vilket av preparaten som används. Vi har tidigare haft tillgång till preparat med längre duration (ca 10 veckor) men de kan för närvarande inte levereras till Sverige. Förutom durationen varierar även tex karenstid, dosering, hur preparaten appliceras och förpackningsstorlek.