Nyhet

Blåtunga, två veckor efter första påvisade fallet i Sverige

När denna text skrivs fredag 27 september har det gått exakt två veckor sedan vi fick det första påvisade fallet av blåtunga i Sverige.
Efter att det första fallet hittades utanför Uddevalla påvisades enstaka nya fall varje dag, sedan ökade antalet nya positiva fall snabbt så att vi under slutet av denna vecka har haft över 10 nya fall varje dag.

Besättningar längs hela västkusten och Skåne är nu drabbade, och positiva fall har även hittats i Skaraborg och Kronobergs län.

SVAs hemsida uppdateras alla vardagar vid lunchtid hur det aktuella läget ser ut efter att de provsvar som analyserades dagen innan lagts till på kartan.

Värt att tänka på är att de prov som togs innan och under helgen kommer in till labbet för analys tidigast på måndag och syns därför på kartan först vid lunchtid på tisdagen.

Symptomen vi sett under dessa två veckor med blåtunga spänner över en mycket stor bredd, allt ifrån svårt sjuka får till sådana nästan helt utan tecken på sjukdom. Nedan beskrivs några fall.

Bagge
Under tisdag kväll följde han inte med riktigt som vanligt, på onsdag kväll slö, stapplande gång, fodervägran, rinnig nos och temp 39,9. Vid provtagning på torsdag morgon mycket ansträngd andning, liggandes, lätt svullna läppar, mycket ovillig att belasta klövarna, sårig och lilafärgad munslemhinna.

Baggen dog under natten mellan torsdag och fredag bara drygt två dygn senare.

Bagge med sår i munnen och lilafärgad slemhinna blåtunga

 

Tacka
Svullnad över ögonen, svullna kronränder, temp 40,4, inga synliga sår i munnen, men slemhinnan och nos var lätt lilafärgad. Ansträngd andning, andas med öppen mun. Äter och dricker. Lever en dryg vecka efter att hon blev sjuk.

Tacka med lätt lilafärgad nos blåtunga
Tacka med svullna kronränder blåtunga

 

En besättning med tre positiva fall
Djurägaren ringde och misstänkte blåtunga hos i vart fall en svårt sjuk tacka, men sa att han också hade två tackor som inte riktig var så på hugget som de brukade.

Den ena tackan låg ned och hade mycket svårt att andas, var mycket slö och reagerade inte alls på nålstick vid provtagningen. Hon var inte svullen i ansiktet, var däremot svullen längs halsen och bringan. Tempen var 40,4. Inga synliga sår i munnen. Eftersom hon var mycket sjuk togs beslut om avlivning.

De två andra tackorna visade knappast sjukdomstecken alls, de var lite mer loja och slöa än vanligt, höll öronen lite mer bakåtvinklade och hade ett något spänt ansiktsuttryck. Temp 40,0 respektive 40,1. Båda åt och drack. Dessa hade djurägaren normalt sett inte kontaktat veterinär om. Alla tre tackorna var positiva för blåtunga.

Eftersom symptomen i vissa fall som med det två tackorna är förvånansvärt milda kan säkert många fall ha missats. Nu kommer glädjande nog hösten och med den sjunkande temperaturer, så även om vi säkert får många nya fall den närmaste tiden bör snart smittspridningen minska.

Att hoppas på att vi ska slippa blåtunga 2025 är nog att hoppas på för mycket och inför nästa års knottsäsong är det därför klokt att vaccinera fåren.