Artikel

Foderindustrins Grovfoderersättare

Theo den Braver har sammanställt de ”Grovfoderersättare” som till dagsdato finns att tillgå från vår foderindustri i Sverige.

Foderföretagen har lite olika inriktning på fodren och hur de skall användas. Ex ”Ko Fiber Grund” passar väldigt bra i mixervagnar då det är mjölfoder, ett enkelt sätt att dryga ut mixen. ”Galant Grov” passar väldigt bra att dryga ut ett grovfoder med. ”Tuva” sortimentet passar bra att kombinera med halm och dryga ut grovfoder med.

Tänk på att mineraltillsatserna skiljer väldigt mycket mellan de olika fodren. Några är avpassade för att ge full giva mineraler i tillskott och andra innehåller både mineral och vitamin. Om man funderar på att använda grovfoderersättare under vintern, så måste man anpassa sig efter det grovfoder som finns tillgängligt på gården, Ensilage, Halm, Hö och Bete osv. Har jag bara en liten besättning så är kanske det enklaste och bästa att bara köpa in Luzernpellets och komplettera med. Oavsett vilket, så är dessa komplement mycket prisvärda och skall tas i beaktning mot att köpa in okända grovfoderpartier till oskäliga priser.

Tänk på att kopparinnehållen i de foder som är markerade med ”Nöt” kan överstiga det redovisade innehållet. Alltså var försiktiga med dessa foder för att undvika Cu förgiftning.

Tag gärna kontakt med mig på Gård & Djurhälsan så hjälps vi åt med beräkningarna.

(*Edel Nova Vall 1 är inte helt färdigoptimerad ännu, förändring kan komma att ske.)

Flera av fodren erbjuds i Småsäck (Skr) och Storsäck (SS) men kom ihåg att det alltid är billigast i Bulk. Det kanske lönar sig att nu sätta upp en bulksilo på gården och göra en förändring som man kan ha nytta av i många år framåt. Ta kontakt med Fodersäljarna för de olika företagen, som vet vilka leveransmöjligheter som finns.

 

Theo den Braver
Rådgivare Lammproduktion