Nyhetsbrev med senaste nytt.
Vi rekommenderar att du läser det i webbläsaren, särskilt om du läser det i mobilen! Se det i din webbläsare,

NYHETSBREV 4/2021

Välkommen till årets fjärde nyhetsbrev från Gård & Djurhälsan FÅR!


Följ upp parasitförekomst

Att får och andra betesdjur har parasiter är inget konstigt utan helt normalt. Så länge parasitbördan inte är för stor orsakas ingen skada, men det gäller att kontrollera parasitbelastningen, behandla vid behov och då med preparat som är effektiva.

Under första halvåret har vi haft flera ytterligare fall med gårdar där parasiter som är resistenta mot ett eller flera avmaskningsmedel antingen påvisats eller misstänks.

Misstanke kan uppstå om behandlingsresultatet inte är bra, dvs om uppföljningsprov som tagits en bestämd tid (oftast 7-10 dagar) efter behandling inte givit en mycket tydlig minskning av epg (ägg per gram) i förhållande till provet som togs innan avmaskning, eller ifall prov taget efter behandling av inköpta djur i karantän fortsatt innehåller parasitägg. För att efter en första misstanke säkert kunna påvisa resistens hos parasiter krävs en mer omfattande undersökning.

Läs mer här!

Varför måste nyetablerade besättningar som startat med M3/C3 och/eller MV/CAE-fria djur ta prov?

En besättning som startar med djur med okänd status måste genomgå fyra provtagningar innan besättningen erhåller MV/CAE-fri status. De första tre provtagningsomgångarna tas på alla djur > 1 år och den fjärde provtagningen tas på djur >2 år.

Läs mer här!

Växer lammen som de ska?

Att kontrollera lammens tillväxt är ett bra sätt att ha koll på lammens välmående och gör också att åtgärder kan sättas in vid rätt tidpunkt.  Det går inte att hullbedöma lamm på det sätt som man hullbedömer vuxna djur eftersom unga lamm inte har hunnit sätta fett än. Vägning av lammen med jämna mellanrum ger ett bättre mått på deras tillväxt.

Läs mer här!

Nu kan vi återigen erbjuda spårämnesanalyser anpassade till fårens behov

Under flera år har G&D och Vidilab haft ett samarbete kring foderanalyser. Vi har sökt lösningar på lite olika vis för att kunna erbjuda så prisvärda och ackrediterade analyser som möjligt. Under åren har vi haft samarbeten med olika labb för att lösa utmaningen. Nu har vi lyckats att ta ännu ett steg i rätt riktning då Vidilab införskaffat egna maskiner för mineraler och spårämnesanalyser till labbet i Enköping. Nu kommer mineral analyserna att gå snabbare och vi kan även analysera de viktiga spårämnena som Cu, Se, Co och Mo till rimliga priser.

Passa på att göra spårämnesanalys, tilläggspaket ”Mineral Extra”, på de fodermedel du tänker ge under högdräktighet och digivning!

Beställ foderanalys här!

Passa på att gå kurs och börja seminera i din besättning redan i höst!

Semin är ett bra sätt att skaffa nytt avelsmaterial på ett smittsäkert sätt. Kursen omfattar både en teoretisk del och en praktisk del. Du ska ha genomfört båda momenten innan du kan börja seminera själv.

I år kommer du att ta del av den teoretiska föreläsningen via länk och den praktiska delen görs på din egen gård.

OBS! Du behöver själv ombesörja att du har utrustning på plats inför den praktiska genomgången. Behöver du hyra kärl så måste du meddela Fåravelsförbundet senast 1 augusti.

Anmäl dig senast 1 augusti.

För mer information och anmälan läs mer här!

Problem med läkemedelsleveranser

Många av våra vanligaste läkemedel har varit slut i hela Sverige under flera månaders tid, och apoteken har inte kunnat få nya leveranser från läkemedelsproducenterna.

Situationen är mycket olycklig eftersom det kan orsaka för sent insatt, eller inte optimal behandling av sjuka djur, samt att profylax som görs för att undvika sjukdom eller öka djurvälfärden inte kan göras. Kraftigt ökade kostnader för preparat som normalt inte är förstahandsval är en annan konsekvens för djurägare.

Läs mer här!

Att verka på en stigande marknad

All Time High

Lammbranschen i landet är hetare än någonsin. Jag har inte under min tid med lamm och lammproduktion upplevt motsvarande priser på lamm. Det är så att säga ”Hausse” på Lammbörsen, bäst av allt är att det verkar hålla i sig. Enligt våra inköpare på slakterierna så ser det ljust ut, man ser för närvarande inga orosmoment som betyder en vikande trend. Svenskt lamm står för ca 30% av konsumtionen i landet och det betyder, i min värld, att marknaden är långt ifrån mättad. Slakterierna har gjort ett bra jobb som tar tillfället i akt och höjer priset. Men hur ser det ut hos hemmaslaktaren och lammlådeleverantören.

Läs mer här!

De tio viktigaste klimatåtgärderna på svenska gris- nöt- och lammgårdar!

I en ny rapport presenteras knappt tvåhundra klimatåtgärder för svenska gris-, nöt- och lammgårdar. Av dessa åtgärder har de tio viktigaste åtgärderna för respektive djurslag tagits fram genom att väga samman effekten på utsläpp av klimatgaser, ekonomi och möjlighet för genomförande på gården.

Projektet är en del av arbetet inom Handlingsplan Gris, Nöt och Lamm etapp 2 vars syfte är att stärka svensk produktion av gris, nöt och lamm. Den övergripande målsättningen inom Handlingsplanernas etapp 2 är att ”Kött från Sverige ska vara en del av världens hållbarhet år 2030”.

Läs mer här!

Klicka nedan för att komma direkt till vår Face book-sida, vår Youtube-kanal eller till vår hemsida!

facebookyoutubehomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!