Obduktion av tjurar ifrån liggbåsstall

Diagnos av tjurar med oplanerad utgång

 

Projektet ”Mjölkrastjurar i Liggbåsstall” som slutfördes av Gård & Djurhälsan 2014 visade att för en stor del av tjurar som gick till kadaver eller hemslakt fanns ingen fastställd diagnos för det misstänkta benproblemet.

Gård & Djurhälsan har ansökt och fått beviljade medel till ett projekt ifrån branschutvecklingsmedel för att genom obduktion öka kunskapen om vilka orsaker som leder till oplanerade utgångar av tjurar i liggbåsstall.

Obduktionerna (målet är 50 stycken) sker vid ordinarie obduktionslaboratorier (Kristianstad, Visby, Karlskoga och efter överenskommelse i Skara). Obduktionen är kostnadsfri för djurägaren (ordinarie transportkostnad tillkommer).

Genom undersökning av skelett och leder i samband med obduktionen kan sannolik orsak fastställas. I första hand kommer skadorna att klassificeras som traumatiska, infektiösa eller orsakade av utvecklingsrubbningar i skelett eller ledbrosk, tex osteokondros. Beroende på vad de inledande obduktionerna visar kan extra undersökningar utföras inom projektet. I Kristianstad kan expertundersökning av klövar utföras utav Christer Bergsten, Professor SLU Alnarp.

Om en tjur med misstänkt benproblem i liggbåsstall självdör eller behöver avlivas kan du som djurägare kontakta veterinär vid Gård & Djurhälsan. Veterinären mailar obduktionsremiss samt en extra remiss för projektet direkt till obduktionslaboratoriet samt projektledaren. Även andra veterinärer kan skicka remiss men det är viktigt att de i så fall kontaktar veterinär vid Gård & Djurhälsan för att få aktuella remisser till projektet.

Frågor?

Kontakta gärna veterinär Katinca Fungbrant som är projektledare:
Telefon: 076-784 40 10
Mail: katinca.fungbrant@gardochdjurhalsan.se

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår