Förbered dig inför vallskörden

För att lyckas med vallskörden bör du kombinera en god planering med stor flexibilitet. Vallskörden är mycket väderberoende och det gäller därför att vallmaskiner och lager måste vara i ordning i god tid. Dessutom måste det finnas handlingsberedskap för dåligt väder.

Gå en runda i vallen

Gå en runda i vallen före förstaskörden. Du kan då se hur övervintringen fungerat och hur årets tillväxten kommit igång. Titta t ex på hur fördelningen mellan baljväxter och gräs ser ut. I södra Sverige kan det finnas mycket mullvadshögar i vallen vilket kan ge anledning till att ha högre stubbhöjd på slåtterkrossen för att minska jordinblandning i grönmassan. Vildsvin kan ge samma effekt! Där det finns mycket jordhögar kan det vara aktuellt att försöka jämna till dem.

Kolla vallskördemaskinerna och förnödenheterna

Förbered så att alla maskiner i vallkedjan är i ordning i god tid innan vallskörd alternativt vara överens om hur eventuellt maskinsamarbete i vallskörden ska gå till. Anlitar du en maskinstation bör ni gå igenom hela hanteringen i lugn och ro innan vallskörden börjar. Maskinstationsägare brukar vara svåra att prata med under pågående skörd!

Kontrollerna också så att det finns reservdelar samt plast, nät etc. hemma i tillräcklig mängd.

Följ vallprognoserna

Följ vallprognoserna och de provklippningar som görs i ditt område för att veta när det är dags att slå gräset i just ditt område. Alla provklippningar samt prognoser finns på http://www.vallprognos.se/.

Utnyttja högtrycken

Vädret går inte att påverka, men utnyttja de regionala väderleksprognoser så mycket som möjligt. Utnyttja högtrycken! Ett högtryck i slutet på maj eller i början på juni innebär att det bara att sätta igång. Det kanske är det enda högtrycket som kommer den våren eller försommaren.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår