Råd och regler vid gårdsbesök

Du som djurhållare har skyldighet att minska spridningen av smittämnen mellan djur och människor, s.k. zoonoser. Sedan 2013 finns därför ett antal hygienregler som ska följas om du har en anläggning med livsmedelsproducerande djur. Dessa regler innebär bl.a. att de som vistas på din anläggning ska ha möjlighet att tvätta händerna med tvål samt kallt och varmt vatten både innan och efter att de varit i kontakt med dina djur. Du ske dessutom erbjuda handsprit, skyddskläder och skyddsskor. Har du dessutom en anläggning med besöksverksamhet gäller ytterligare regler, läs mer nedan.  

För dig som besöker en livsmedelsproducerande verksamhet är det viktigt att tänka på följande:

  • Gå inte in i stallarna utan att djurägaren är informerad. Fråga innan besöket om det finns tecken på sjukdomar som du riskerar att sprida vidare t.ex. diarré eller hosta.
  • Använd alltid skyddskläder och skyddsskor. Stövlar och rock/overall lånas i första hand i besättningen du besöker. Om du måste använda egna stövlar ska de vara noggrant tvättade och du ska använda skoskydd. Om det inte finns rock/overall, ha med egna, en för varje gård eller använd engångsrockar i plast.
  • Tvätta stövlarna noggrant på gården efter avslutat besök. Desinficera gärna efter tvätt.
  • Tvätta händerna noggrant efter varje besök. Desinficera gärna händerna efter tvätt.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår