Kom ihåg – Alltid veterinär remiss vid obduktion!

Att vara ansluten till Gård & Djurhälsan Nöt (Bas, Plus eller Topp) innebär inte bara att du har tillgång till erfarna nötkreaturveterinärer. Du har också tillgång till bra diagnostiska paket, inklusive obduktioner. Obduktioner är ett viktigt och ofta nödvändigt hjälpmedel för diagnos om du har sjukdomsproblem i din besättning. Det är också en viktig del av sjukdomsövervakningen i landet. Därför har Jordbruksverket ett speciellt anslag för lantbrukets djur som subventionerar en stor del av den faktiska obduktionskostnaden, och djurägaren betalar i normalfallet endast en mindre djurägaravgift. Denna avgift står Gård & Djurhälsan för när du är medlem i Gård & Djurhälsan Nöt (Bas, Plus eller Topp).

Remissen är viktig för att få en diagnos

Men för att du som djurägare ska kunna använda obduktionsanslaget måste djuret remitteras av veterinär. Ta alltså alltid kontakt med Gård & Djurhälsans nöthälsoveterinärer eller din besättningsveterinär om du funderar över en obduktion. Att ett djur har en veterinär remiss är mycket viktigt, eftersom remissen beskriver sjukdomshistorien, typ av besättning, ev. klinisk diagnos, behandling och frågeställning m.m., vilket är viktiga uppgifter som gör det lättare för obducenten att komma fram till en diagnos.

Utan remiss riskerar du att bli utan obduktion

Tyvärr slarvas det ibland med remissen. För laboratorierna innebär det att de får mycket sämre förutsättningar för att göra ett bra jobb. Från 1 april 2014 riskerar du därför, i de fall djuret inkommer utan veterinär remiss och där informationen om djuret därigenom är ofullständig, att det endast blir en enklare obduktion (kadaveröppning) där obducenten bara gör en makroskopisk bedömning av inre organ. Du kommer få ett svar från laboratoriet med den information kadaveröppningen gav, plus att laboratoriet i en kommentar informerar om att vidare undersökningar inte har utförts eftersom djuret inte var remitterat av veterinär.

Använd vår hemsida så blir det lätt att göra rätt!

Tveka inte att ringa Gård & Djurhälsan nöthälsoveterinärer när du vill skicka ett djur till obduktion. Om det är en annan veterinär som remitterar så finns all information på vår hemsida. Här finns också den remissblankett som veterinären ska använda och kontaktuppgifter till de olika laboratorierna.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår