2016-12-08

Gott smittskydd hjälper

Hösten och vintern 2015 utbröt flera kraftiga RS-utbrott i Sverige. Ett område som drabbades hårt med många smittade besättningar var Falbygden. RS-virus (respiratoriskt syncytialvirus) är mycket smittsamt och drabbade djur kan mycket snabbt bli så dåliga att de avlider.

Anders Thidén är en erfaren djuruppfödare. Han har fött upp nötkreatur till slakt sedan 1983 och slaktsvin sedan 1998. Produktionen bedrivs på flertalet gårdar i Karleby, utanför Falköping. Han tar emot avvanda kalvar från fyra besättningar och kompletterar med förmedlingskalv. De ankommer i ett mottagningsstall, där de står i cirka sex veckor. Han är ansluten till Smittsäkradbesättning steg 2, för både nöt och grisar.

RS-virus slog till
Under hösten 2015 upptäckte Anders att småkalvarna i mottagningsstallet började hosta. Snabbt blev det många sjuka och en morgon hittade han en kalv som avlidit under natten. Han kontaktade snabbt sin nöthälsoveterinär på Gård &Djurhälsan och det bestämdes att kalven skulle obduceras. Anders körde själv in sin kalv till Eurofins obduktion i Skara. Redan under eftermiddagen kom preliminärsvar från obduktionen. Skadorna var omfattande och tydde på RS-virus. Anders meddelades om att det mest troligt var RS-virus och att smittskyddsrutinerna var superviktiga, nu var det skarpt läge. Vi ville inte under några omständigheter sprida smittan vidare till avdelningarna med de större tjurarna. Vid RS-utbrott kan man behöva behandla sjuka djur med antibiotika. Behandlingen påverkar inte viruset i sig, men eftersom viruset är så aggressivt och ger omfattande skador i luftvägar och lungor, får de bakterier man normalt har i kroppen snabbt fäste och orsakar en infektion orsakad av bakterier. – Att behöva behandla stora tjurar innebär inte bara ett omfattande arbete för mig utan det är också kostsamt samt en situation som kan innebära en stor skaderisk. Första dagarna brukar det gå bra, men sen tycker tjurarna att det kan räcka. Då är de inte lika snälla längre, säger Anders. Anders har separata stövlar och en särskild overall som bara används i mottagningsstallet. Kalvarna sköttes efter han varit hos de större tjurarna. Han tvättade händer noggrant med tvål och vatten efter att ha varit hos småkalvarna i mottagningsstallet. Det blev ett antal kalvar som fick behandlas men efter ett par veckor var utbrottet över. Inga stora tjurar blev sjuka. Anders visade att med gott smittskydd kan man faktiskt begränsa smittsamma sjukdomar som RS-virus. Han var jätteduktig och skötte utbrottet enligt skolboken. Det är väldigt roligt att ha ett färskt, praktiskt exempel på att det går. Jag hoppas det kan inspirera andra bönder som drabbas.

Var alltid noga med smittskyddet- det kommer att löna sig
Vid ett RS-utbrott blir det väldigt tydligt att man har att göra med ett smittsamt virus. Det är en viktig påminnelse om hur viktiga smittskyddsrutinerna är. Naturligtvis är det ALLTID lika viktigt att inte ge avkall på smittskyddet, särskilt när man har att göra med smittämnen som inte märks så tydligt, t.ex. som vid salmonellasmitta. Då riskerar smittan att sprida sig i många stallar innan man förstår eller märker att man har ett problem. Genom att alltid sätta smittskyddet i första hand sparar man sig en massa bekymmer som kan vara kostsamma i både tid och pengar. Tveka inte att diskutera smittskydd med din nöthälsoveterinär.

Du kan anmäla dig till smittskyddsprogrammet,Smittsäkrad besättning,på Växas hemsida: www.vxa.se.

Maria Torsein
djurhälsoveterinär Skara 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår