2018-05-08

Anpassad ditid – nu en möjlighet

Gård & Djurhälsan har nu fått sina nya Plan & Riktlinjer för hälsokontrollen godkända. Detta innebär att vi kan starta vår Utökade Hälsokontroll som är ett krav om du vill tillämpa anpassad ditid.

Jordbruksverket ändrade tidigare sitt regelverk och öppnade för möjligheten att avvänja en mindre andel grisar tidigare för att på så sätt mer systematiskt kunna hålla samman gruppen. Den nya förskriften innebär att den genomsnittliga åldern för omgången ska vara minst 28 dagar. För att man ska kunna tillämpa den nya föreskriften krävs att gården uppfyller de krav som Jordbruksverket ställer. Ett av dessa krav är att besättningen är ansluten till en särskild hälsokontroll för smågrisarna. Genom att säkra miljön, omvårdnaden och hälsan hos den lilla grisen ges goda förutsättningar för en lyckad avvänjning.

Kraven i den Utökade Hälsokontrollen berör grundkrav, exempelvis att smittskyddet når upp till Spets-nivån i Smittsäkrad Besättning. Det finns tekniska och temperaturmässiga krav, samt krav på uppföljning när det gäller skötsel av den lilla grisen som sammantaget bidrar till att risken för störningar i samband med avvänjningen minskar.

Är du som smågrisproducent intresserad av anpassad ditid så kontakta din veterinär eller rådgivare inom Gård & Djurhälsan för mer information och ett anslutningsbesök för vår Utökade Hälsokontroll!

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår