Övergång till nettoenergi

Det finns flera sätt att värdera energiinnehållet i foder och råvaror. I Sverige har vi tidigare använt oss av omsättbar energi, men sedan några år tillbaka pågår en övergång till värdering i nettoenergi. Bytetav energivärderingssystem är resultatet av ett samarbetsprojekt som gjorts mellan SLU och foderindustrin.

Branschen gör sig nu redo för att slutföra övergången till nettoenergi ute på gård. I denna process är många aktörer inblandade. Läs mer i Gård & Djurhälsans artikel om hur du gör dig redo för övergång på din gård och vilka vinsterna med detta är.

En del av övergången är att ställa om din foderdator. Fråga din fodersäljare eller kontakta leverantören av din foderutrustning. 

Med det nya systemet kommer nya nyckeltal som vi inte är vana vid. Därför har Gård & Djurhälsan tagit fram stalltips med utfodringsrekommendationer för gyltor, dräktiga suggor och växande grisar, uttryckta i nettoenergi. Det finns också ett stalltips om nyckeltal och omräkningar mellan omsättbar energi och nettoenergi. På WinPigs egen sida kan du läsa mer om hur du registrerar foderförbrukning i WinPig Slakt innan övergången är gjord. 

Är du intresserad av att räkna på näringsinnehållet i ett foder kan du göra det i foderstatsprogrammet EvaPig.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår