Ekologisk grisproduktion

Under 2017 utgjorde den ekologiska grisproduktionen 2% av den totala grisproduktionen i Sverige. Det har skett en årlig ökning i ekologiska grisproduktionen de senaste åren av både antalet gårdar och djur, mellan 2016 och 2017 kunde man se en ökning av antalet suggor med 7%. 

All ekologisk grisproduktion fram till och med år 2007 var enligt KRAV´s regler och varumärke. År 2008 startade produktion av s.k. EU-ekologiska grisar. Reglerna för KRAV och EU-ekologiska grisar är på många områden desamma. Båda koncepten kräver att grisarna året runt har tillgång till utevistelse på en öppen och luftig yta/rastgård som ofta är placerad intill stallet.

JBT på SLU i Alnarp har publicerat ett antal rapporter som beskriver olika produktionssystem för ekologiska grisar. På denna sida kan du klicka dig vidare till de fullständiga rapporterna om du vill veta mer.

Rapport från en studieresa bland ekologiska grisbesättningar i Danmark

Handbok - tekniska lösningar för stallar till ekologiska slaktgrisar

Ekologisk slaktgrisproduktion - Del 1 : Stallbygge, boxsystem, ytor och byggkostnader

Ekologisk slaktgrisproduktion - Del 2: Produktion, djurhälsa, välfärd, funktion och miljö

Ekologisk slaktgrisproduktion - Del 3: Arbetstider och arbetsbelastningar

Ekologisk slaktgrisproduktion - Del 4: Ekonomisk jämförelse av olika system för ekologisk smågris- och slaktgrisproduktion

KRAV- och EU-ekologiska grisar Rådgivningssatsning i Gård & Djurhälsan

Ekologiska grisbesättningar i Danmark

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår