Sondmatning samt omhändertagande av nedkylda lamm - filmer och informationskort


Enligt data från Elitlamm har lammdödligheten dag 0-5 legat relativt konstant kring 6% de senaste åren. Under 2011- 2013 obducerades 140 lamm i åldern 0-1 vecka inom ramen för Obduktionsverksamheten, Svenska Djurhälsovården. Den vanligaste obduktionsdiagnosen var att lammen inte hade fått i sig mjölk. Hos 14 % av lammen var magsäcken helt tom, och 11 % var mycket magra eller till och med utmärglade. Vissa lamm löper högre risk än andra att inte få i sig tillräcklig mängd av den första livsviktiga råmjölken. Dessa ”risklamm” bör ges råmjölk i flaska eller sond. Lamm som kan betraktas som risklamm är lamm med låg/mycket hög födelsevikt, lamm i stora kullar (≥3), svaga lamm, lamm från magra tackor, äldre tackor eller sjuka tackor. Sondmatning är ett enkelt sätt att försäkra sig om att lammet får i sig tillräcklig mängd råmjölk. Tekniken är enkel, men det är viktigt att sondningen görs korrekt.

Med en enkel film vill vi demonstrera tekniken, vi vill också sammanfatta filmen på ett informationskort.

I vissa fall drabbas unga lamm av nedkylning, antingen pga att de inte fått i sig råmjölk eller pga av yttre nedkylning. Det finns enkla schematiska strategier för hur dessa lamm ska tas om hand för att de ska överleva. Även om detta vill vi göra en enkel film och ett informationskort.

Informationsmaterialet kommer att finnas tillgängligt på vår hemsida, filmerna kommer att läggas upp på Youtube där det kommer att vara möjligt att dela dem på sociala medier.

Projektledare: Ulrika König

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår