Håll koll på masken

Ett projekt som med stöd från SJV kommer att ta fram två stycken broschyrer och två stycken filmer om hur man på ett bra sätt tar träckprov och avmaskar i svenska fårbesättningar.

Parasiter, framför allt maskar i mag-tarmkanalen, är ett stort hälso- och produktionsproblem inom fårnäringen. Oavsett produktionsform och besättningsstorlek kommer samtliga fårägare att behöva goda strategier för parasitbekämpning för att bedriva lammproduktion på ett hållbart och konkurrenskraftig sätt.
Detta innefattar att på ett bra sätt ta träckprov och att sedan använda avmaskningsmedel disciplinerat. Vi har i Sverige ett unikt gott resistensläge och låg användning av avmaskningsmedel, som starkt ökar näringens konkurrenskraft. För att bevara detta trots tecken på begynnande resistens krävs rådgivning och utbildning i enlighet med projektet.
Även hos de mest rutinerade djurägarna har det visat sig finnas ett stort behov av lättillgänglig information om hur man bäst undersöker parasitförekomst, och hur man genomför en avmaskning på rätt sätt.
Vi har alltså noterat ett begynnande problem med resistens mot avmaskningsmedel hos fårens mag-/tarmparasiter i Sverige de senaste åren. Som ett led i att bromsa denna utveckling är det extra viktigt att föra ut information om gårdsanpassad parasitbekämpning.

Informationen har delats upp i:

1. Ta träckprov på rätt sätt

2. Avmaska på rätt sätt

För att nå så många som möjligt av Sveriges fårbesättningar tar vi fram informationen både som två broschyrer (trycksaker och filer till hemsidor etc.) och som två kortare filmer (till hemsidor, You tube etc.

Projektansvarig: Katarina Gustafsson  

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår