2018-05-28

Nya rutiner för förnyande av F-status

För att effektivisera kontrollprogrammet och för att förkorta handläggningstiden för förnyande av F-status har vi under våren arbetat med digitalisering av Klövkontrollen.

Till alla er som har F-status inom Klövkontrollen!

För att effektivisera kontrollprogrammet och för att förkorta handläggningstiden för förnyande av F-status har vi under våren arbetat med digitalisering av Klövkontrollen. Vi har tidigare skickat ut underlag för Egenkontroll av klövarna för förnyat F-status sista veckan i juli. Från och med i år kommer detta utskick göras per epost. Underlaget är en skrivbar pdf-fil som mailas tillbaka. Även F-status kommer att skickas ut per epost.

 

Vi vill också påminna om att det enda preparatet som är godkänt för karantänsbehandling inom Klövkontrollen är Zinksulfat 10%. Detta kan köpas via Svenska Köttföretagens web-butik, ring 010-130 89 30 för beställning. Den vanligaste anledningen till att Egenkontrollen inte blir godkänd vid riskbedömningen är att fel preparat har använts vid karantänsbehandlingen, eller att ingen behandling har gjorts alls. Den största risken att få in fotröta i sin besättning är inköp av djur, därför är karantän och karantänsbehandling mycket viktigt inom Klövkontrollen. Vid inköp av F-statusdjur är karantän och karantänsbehandling inte ett krav, men djurägarförsäkran krävs vid alla inköp och kontakter.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår