Testa dina kunskaper om klövsjukdomar

Svara på frågorna och se hur många rätt du får. Frågorna kommer nedanför varje bild.

Fråga 1

Tacka i flock om 10 djur. Hon har den senaste månaden börjat ha en onaturlig gång, och är lindrigt halt på ett bakben. Tackan har ingen feber, och ingen ökad värme kan kännas över klöven.
a. Förvuxen klöv
b. Tågranulom
c. Klövböld
d. Separation i vita lingen
e. Fång
f.  Vet ej


Fråga 2

Tacka i flock om 35 djur som började halta för ungefär en vecka sedan. Två andra tackor visar likadana symtom. Hela flocken genomgick klövklippning för några veckor sedan. Vid denna undersökning upptäcks en mjuk vävnad i tån, klövspalten ser normal ut.

a. Fång
b. Klövböld
c. Klövspaltseksem
d. Fotröta
e. Tågranulom
f.  Vet ej 


Fråga 3

 

Tacka i flock om 90 djur som plötsligt börjat halta kraftigt på ett framben. Inga andra djur visar någon hälta. Vid undersökning är klöven varm och öm. Ett kort är taget underifrån och ett kort är taget från sidan.

a. Tågranulom
b. Klövspaltseksem
c. Klövböld
d. Fotröta
e. Hyperplasi i klövspalten
f.  Vet ej


Fråga 4

Tacka i flock om 50 djur, som börjat halta för ca 1 vecka sedan. Hältan har blivit värre och värre och nu kan tackan knappt stå upp, hon haltar på bägge frambenen. Då flera andra tackor i flocken också börjat visa tecken på hälta, undersöks alla djur, varpå man ser liknande förändringar på ytterligare 15 tackor.

a. Förvuxen klöv
b. Klövböld
c. Tågranulom
d. Fotröta
e. Separation i vita linjen
f.  Vet ej


Fråga 5

Tacka i flock om 27 djur som uppmärksammats vid klövklippningen. Hon har tidigare inte visat något tecken på sjukdom eller hälta och hennes allmäntillstånd är gott. Hon haltar mycket lindrigt på ett bakben.

a. Klövböld
b. Förvuxen klöv
c. Tågranulom
d. Separation i vita linjen
e. Fång
f.  Vet ej


Fråga 6

Tacka i flock om 34 djur, som uppmärksammats vid klövklippning. Djurägaren har inte noterat någon hälta men vid undersökning noteras att klövspalten är utan behåring och rodnande. Ytterligare en tacka i besättningen har liknande förändringar på en klöv, på resterande djur hittas ingenting.

a. Klövböld
b. Klövspalteksem
c. Fotröta
d. Förvuxen klöv
e. Hyperplasi i klövspalten
f.  Vet ej


Här finns svaren

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår