Rätta svaren på frågorna om klövdiagnoser hos får

 

Fråga 1:

Rätt svar är förvuxen klöv (a). Detta är vanligt förekommande och kan i vissa fall orsaka hälta och onormalt rörelsemönster.

 

Fråga 2:

Rätt svar är tågranulom (e). Detta kan uppstå efter att man verkat klöven för mycket och blottlagt köttklöven. Istället för att läka bildas en lättblödande vävnad som kallas granulom eller svallkött. Detta orsakar hälta och måste åtgärdas av en veterinär. Granulomet påverkar inte klövspalten, vilket klövspaltseksem och fotröta gör.

 

Fråga 3:

Rätt svar är klövböld (c) som ger akut hälta. På bilderna kan man se att det är svullet runt kronranden, där bölder brukar spricka upp. Klövspalten är opåverkad.

 

Fråga 4:

Rätt svar är fotröta (d) som börjat i klövspalten och även involverat sulan. Fotröta kan orsaka kraftig hälta på flera ben.

 

Fråga 5:

Rätt svar är separation i vita linjen (d). Detta kan orsaka hälta då jord och smuts kan packas in i sprickan som bildas och trycker mot känsliga delar i klöven.

 

Fråga 6:

Rätt svar är klövspaltseksem (b). Detta orsakar i regel inte hälta, men är inkörsporten till fotröta.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår