Juverinflammation

Juverinflammation hos tackor är en viktig sjukdom hos får eftersom den har dålig prognos och är kostsam

Tackor som haft juverinflammation bör inte betäckas på nytt. Denna hårda restriktion grundar sig på att bakterien Staphylococcus aureus är vanlig som orsak till juverohälsa hos får. Denna bakterie finns ofta kvar i vävnaden även efter framgångsrik behandling och risken för återfall under nästa digivningsperiod är därmed stor.

Tackorna drabbas oftast i samband med lamning och en andra riskperiod infinner sig när lammen är 2-3 veckor.

Behandlingen består i att så snabbt som möjligt påbörja injektioner med antibiotika. Tackan bör isoleras med sina lamm för att minska risk för smittspridning och underlätta övervakning och eventuell stödutfodring av lammen. Skulle kallbrand i juvervävnaden tillstöta ska tackan omedelbart avlivas.

Provtagning vid juverinflammation hos tacka

SVA har tagit fram ett provtagningskit som gör det enklare att skicka in ett eller två till fyra prover från tackor med juverinflammation. Provtagningskitten innehåller allt som behövs för att skicka in  mjölkprover till SVA. Läs mer här

Artiklar

Juverinflammation hos tacka (Publicerad i Fårskötsel nr 2 2017)

Mastit hos tacka - orsaker, konsekvenser och åtgärder

Så får du kontroll över juverhälsan i din fårbesättning

Förebyggande åtgärder viktiga vid mastit

Avslutade projekt

Juverinflammation hos tacka - Resultat från en enkätstudie

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår