Fyndregistrering vid slakt – viktig information till alla renägare!

 

I samband med slakt så är det en veterinär från Livsmedelsverket som besiktigar renarna innan slakt, den sk levandedjursbesiktningen. Här tittar veterinären bla efter tecken på sjuka djur tex hosta, ögoninflammationer, hälta eller om djuren är smutsiga. Efter slakt så besiktigar veterinären även kropp och organ, den besiktningen kallas för köttbesiktningen. Olika fynd registreras med olika koder, t ex så används koden 73/74 för en lunginflammation orsakad av lungmask eller kod 63/64 för övriga lunginflammationer (se bilaga kodlista). Den ojämna koden används då sjukdomsfyndet innebär att hela kroppen behöver kasseras. Den jämna koden används då kroppen godkänns för livsmedel och de sjukliga förändringarna kasseras lokalt, dvs i ovan exempel innebär både kod 64 och 74 att lungorna kasseras och att kroppen godkänns under förutsättning att ingen annan ojämn kod registreras. 

Fyndregistreringen kan i många fall ge dig som renägare viktig information om dina renars hälsa. Du bör därför alltid se till att få tillgång till fyndregistreringarna efter slakt. För att se om registreringsfynden på dina renar avviker från det normala, kan du jämföra med den sammanställning vi gjort för registreringar utförda 2006 – 2013. Har du frågor kring fyndregistrering vid slakt är du välkommen att ringa Gård & Djurhälsan Ren.

Länk till diagram (egen sida)Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår