Utfodring av renar

Renskötseln baseras på nyttjande av naturliga beten. Rätten till betesmarker är avgörande för rennäringen och grunden för både ekonomin i renskötseln och för näringens sociala och kulturella värde. Ibland finns det ändå anledning att utfodra renar under begränsade perioder. De foder man vanligtvis använder är kommersiellt tillverkade fullfoder för ren (pellets), hö, ensilage och renlav.

Regelmässig utfodring förekommer i samband med att man flyttar eller samlar renar för skiljning och slakt, men pågår då bara under någon eller några dagar. Tillskottsutfodring på bete förekommer periodvis när betet är blockerat eller svåråtkomligt på grund av skare och is. Vid riktigt dåliga förhållanden kan renarna tas in i hage för helutfodring. Fortfarande utfodras en del ren i norra Jämtland och södra Västerbotten för att sänka halterna av radioaktivt cesium före slakt och renarna utfodras då i hage under ca två månader.

Utfodring av renar - av Birgitta Åhman

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår