Vattenbehovet ökar vid utfodring

Ger man pellets behöver renen mycket vatten. Renarna kan äta snö om den är ren, men det bästa är om man har rinnande vatten. Man kan ha uppvärmda vattenkrubbor (förutsätter tillgång till el) eller ha en kallkällbäck som går genom hagen. Renarna ska inte ha möjlighet att gå och trampa och smutsa ner uppströms.

Vintrar med lite nederbörd ger ofta problem med dålig hygien i hagar samt avsaknad av ren snö för vattentillgången. Här behövs flera hägn, större hägn eller utfodring i det fria. Alternativet vid avsaknad av annan vattenkälla är att man skottar in ren snö i rikliga mängder.

Har man tillgång till el kan en uppvärmd vattenbalja vara ett alternativ. Dessa ska rengöras regelbundet. Vattnet ska vara svalt för att hindra bakterietillväxt.

Kallkällor kan ibland behöva hjälp för att hållas öppna och tillgängliga för renen. En naturlig vattenkälla måste hållas öppen och ren, se till att avflödet är fritt så vattnet hålls rinnande. Placera aldrig utfodringsplatser uppströms vattenkällan.

En plötslig blida på vårvintern kan snabbt dålig hygien och smutsigt vatten. Då gäller det att snabbt utvidga hägnet, byta hägn eller släppa ut renarna för att kunna erbjuda en ny vattenkälla.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår