Nyhetsbrev med senaste nytt.
Vi rekommenderar att du läser det i webbläsaren, särskilt om du läser det i mobilen! Se det i din webbläsare,

NYHETSBREV 6/2021

Välkommen till årets sjätte nyhetsbrev från Gård & Djurhälsan FÅR!

Vänder trenden för fårbranschen nu?

Under några år i följd har vi sett en vikande lammnäring i Sverige, både antalet djur och antalet fårföretag har tyvärr minskat flera år i följd.

I år rapporterar glädjande nog Jordbruksverket i sin årliga djurräkning en tydlig ökning av både antalet får och antalet fårföretag i landet. Vi kan hoppas på att den något minskade lammslakten beror på att fårägarna valt att rekrytera fler lamm till livdjur.

Från Fåravelsförbundet hör vi att antalet sålda semindoser har ökat i år och att 400 doser har exporterats till Norge.

Även vi på Gård & Djurhälsan märker av den ökande aktiviteten i lammbranschen. Vi har under årets tre första kvartal fått över 4900 samtal till vår veterinära telefontid, en ökning med ca 15% sedan i fjor, våra kunder har tagit 7400 träckprov för parasitanalyser, en ökning med 10% under samma period.

Vi håller många uppskattade kurser och webbinarier nu under vintern och tidig vår, så håll utkik och passa på att ta chansen att lära nytt och höja din kompetens!

Vill du läsa mer om resultatet från Jordbruksverkets djurräkning hittar du länken här!

Hjälp er veterinär att göra rätt vid MV/CAE-provtagning!

Efter att vi har ändrat något på rutinerna vid MV/CAE-provtagningen så upplever vi att väldigt många provtagningsjournaler och veterinärintyg inte skickas in till oss efter provtagning.

Detta innebär en fördröjning av handläggningen av era intyg eftersom vi måste kontakta och efterlysa dokumenten.

I korthet är det så här vi vill att det ska vara:

Rören märks med bokstav för djurslag (F/G) och löpnummer (tex F1, F2, G1, G2 osv).

I Provtagningsjournalen skrivs djurens identitet vid aktuellt löpnummer (F1: SE-nr + ID-nummer, F2 SE-nr + ID-nummer osv).

Proverna och Följesedel (dokumentet med streckkoder) till SVA.

Veterinärintyg och Provtagningsjournal fotas av och mejlas till Gård & Djurhälsan (mv@gardochdjurhalsan.se). Original av Veterinärintyg och Provtagningsjournal sparas hos er djurägare.

En utförligare information följer med dokumenten som skicks ut till er tillsammans med provrören och det finns även information under Frågor och svar på hemsidan.

God miljö bidrar till god hälsa i besättningen.

Sjukdomar på stall – en översikt

Nu är hösten här och stallsäsongen närmar sig. Även på stall händer det att djuren blir sjuka. Exempel på sådana sjukdomar hos får är listerios, aktinos (strålsvamp), lunginflammation, kalkbrist, dräktighetstoxikos, samt ev. symptom orsakade av parasiter som stora magmasken och stora leverflundran. Förebyggande, för att stärka immunförsvaret, gäller det att hålla djuren i god kondition med rätt foder och mineraler, samt att undvika stress. Stall med fin miljö och god hygien är också viktigt.

Läs mer om de olika sjukdomarna här!

Internationell workshop om fotröta och CODD

I slutet på oktober bjöd Sara Frosth, forskare vid SLU in till en digital workshop om klövsjukdomar hos får med 35 deltagare från flera olika länder.

Workshoppen var en del i det SLF-finansierade forskningsprojektet ”Förekomst av fotrötebakterien och smittsam digital dermatit (CODD) hos svenska slaktlamm” och genomfördes digitalt.

Det blev en heldag med 18 mycket intressanta föredrag med det senaste inom området. Från Sverige presenterades resultat från projektet, Klövkontrollen och de två fall av CODD som hittills diagnosticerats i landet. Föreläsare fanns representerade från Storbritannien, Australien, Schweiz, Holland, Norge och Sverige. Från varje land deltog ofta personer från flera olika organisationer och det var både branschorganisationer, myndigheter och forskningsinstitut representerade.  Det fanns utrymme för diskussion och frågor. I Australien, Norge och Sverige har man sedan flera år arbetat organiserat för att bekämpa fotröta. Mycket forskning bedrivs i Storbritannien, men situationen avseende smittsamma klövsjukdomar är nedslående i landet med en förekomst av fotröta i 98% av besättningarna och CODD i ca 58%. I Schweiz storsatsar man nu för att arbeta nationellt i ett kontrollprogram med syfte att bekämpa fotröta och sänka prevalensen.

Sammantaget kunde den svenska delegationen konstatera att vi ligger i framkant i Sverige, både avseende forskning och analysmetoder och när det gäller kontrollstrategier mot de smittsamma klövsjukdomarna.

Bloggen – Den svenska maten

Den svenska maten – om livsmedelsstrategin är en blogg från Jordbruksverket. Här kan du läsa om händelser och nyheter i arbetet med att uppfylla livsmedelsstrategins mål. Vi berättar om hur vi främjar en ökad och hållbar matproduktion, en god djurvälfärd och en levande landsbygd i hela Sverige. Det senaste avsnittet handlar om de skenande produktionskostnaderna som har drabbar det svenska lantbruket under de senaste månaderna. Jordbruksverkets produktionsmedelsindex har ökat med nästan 7 procent sedan årsskiftet.

Läs mer i bloggen densvenskamaten.com

Kurser och webbinar!

Håll utkik i kurskalendern så att du inte missar någon kurs eller webbinar!

Läs våra guider om fotbad

Hur dog lammet?

Nu finns ett nytt material som du tillsammans med din fårhälsoveterinär kan använda för att ta reda på dödsorsaken hos unga lamm. Materialet består av en instruktionsfilm om hur man själv kan öppna ett dött lamm och ett protokoll som gör det enkelt att ringa in den troliga orsaken till att lammet dött.

Kontakta din lokala fårhälsoveterinär för mer information.

Hur djur blir till mat

Filmen “Hur djur blir till mat” är ett samarbete mellan Svenska Köttföretagen och Svenskt Kött. Det är en film som visar djurens hela väg från födsel till tallrik och handlar om människorna som jobbar med djuren längs vägen.

Se filmen här!

Klicka nedan för att komma direkt till vår Face book-sida med löpande nyhetsinlägg, vår Youtube-kanal med instruktiva filmer eller till vår hemsida med kunskapsbank med mera!

facebookyoutubehomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!