Nyhetsbrev med senaste nytt.
Vi rekommenderar att du läser det i webbläsaren, särskilt om du läser det i mobilen! Se det i din webbläsare,

NYHETSBREV 5/2021

Välkommen till årets femte nyhetsbrev från Gård & Djurhälsan FÅR!


Kom ihåg att kontrollera lammens parasitstatus!

Bleka slemhinnor hos lamm med anemi orsakat av Stora magmasken. Foto: Behzad Modabber

Under senaste veckorna har det på många håll äntligen kommit regnväder efter lång torkperiod. Det gör att parasiterna kan sprida ut sig och smittar därmed lättare fåren.

Vi har fått flera samtal på vår telefontid där lamm har haft mycket höga äggtal vid träckprovstagning. I vissa fall har lamm dött och vid obduktion har djuren visat sig vara mycket bleka. I löpmagen har Stora magmasken (Haemonchus) kunnat påvisas.

Det är alltså hög tid att ta träckprov på lammen igen, även om prover togs i juni/juli kan situationen ha förändrats på betet och en förnyad provtagning bör göras.

Läs mer om hur du tar träckprov på rätt sätt här och om parasiter på bete här!

Vikten av giltiga MV/CAE-statusintyg!

Den senaste tiden har vi haft flera MV-fria besättningar som haft kontakt med andra besättningar utan att kontrollera att dessa kontaktbesättningar har ett giltigt MV-statusintyg eller ens är anslutna till MV/CAE-programmet.

Det går inte nog att understryka vikten av att man vid ALLA kontakter så som köp, inhyrning, utlåning av djur, upplåtande av stallutrymme, bete mm, ALLTID kontrollerar att kontaktbesättningen har ett GILTIGT statusintyg med en status som är samma eller högre som den egna.

Läs mer här!

Ge lammen lösa mineraler och löst salt!

På många håll i landet är det nu blött. När lammen tvingas äta stora mängder blött bete är risken stor att de dräneras på salt och mineral. Om det händer blir deras bete/foder-utnyttjande betydligt sämre. Ge därför lammen lösa mineraler och löst salt så de snabbt kan äta det som behövs. Det får inte vara konkurrens kring dessa resurser. Om du har stenar så tar det för långt tid för lammet att slicka i sig tillräckliga mängder.

Ett lågt foderutnyttjande ger omedelbart en försämrad tillväxt.

Därför kära vänner: VÅGA VÄGA för att få #kollpålammen

Fårhälsoveterinär Ulrika König föreläser.

Välkomna på klövwebbinar!

Den 29 september kl. 14-15 håller veterinär Ulrika König ett webbinar a´1 timme om klövar för fårägare, 45 minuters föreläsning och 15 minuters frågestund.

Webbinariet kommer att finnas tillgängligt att se på i efterhand för deltagarna under två dygn.

Pris för kunder hos Gård & Djurhälsan (Får Bas eller Får Plus): 200 kr.
Pris för ickekunder: 300 kr.

Du anmäler dig i vår kurskalender senast den 27 september!

Hälta hos får

Artikeln är publicerad i Fårskötsel 6-2021

Hälta är ett symtom på att djuret har ont! Därför skall alltid halta djur undersökas och vid behov behandlas. För att rätt behandling ska kunna sättas in behövs en diagnos. Ta gärna hjälp av Gård & Djurhälsans veterinärer, med dagens teknik kan en första bedömning göras digitalt med foton eller film och råd om åtgärder eller fortsatt veterinär undersökning på plats kan ges.

Läs hela artikeln här!

Småkrypen i fårhagen

Artikeln är publicerad i Fårskötsel 5-2021

Problem med inälvsparasiter, fästingar, flugor och knott hör betessäsongen med får till i mer eller mindre utsträckning. Men i fårhagen lever även en lång rad andra små kryp, tex bin, fjärilar och dynglevande insekter, som på många sätt är viktiga delar av ekosystemet i hagen. Att hålla parasiterna borta från djuren, men utan att missgynna övrig fauna kan vara en utmaning.

Läs hela artikeln här!

Till alla anslutna till Klövkontrollen

För ett tag sedan mailades årets underlag ut för förnyat F-status, så kontrollera inkorgen! F-status förnyas årligen genom egenkontroll som redovisas genom att fylla i det underlag vi mailat ut.

Läs mer om F-status och Klövkontrollen här!

Branschgemensamt dokument för att förhindra spridning av resistenta parasiter

Branschen står enad i arbetet mot spridning av resistenta parasiter och har nu tagit fram ett dokument baserat på riktlinjer från samverkansgruppen för parasitologi, Sampar.

Läs dokumentet här!

Se upp för fästingar!

Fakta om fästingar
Fästingen är ett litet leddjur, släkt med kvalster och spindeldjur. Den trivs bäst på skuggiga och fuktiga platser – gärna lövskog med tät undervegetation. Fästingen lever ca 3 år och utvecklas från någon tiondels mm som larv till 3–4 mm som vuxen. Är det torrt tar det längre tid för fästingarna att utvecklas då de inte trivs vid torka.

Fästingars utveckling
Fästingen genomgår tre olika stadier i sin utveckling. Från larv till nymf och därefter till vuxen fästing. I varje stadium behöver den suga blod för att utvecklas vidare. När fästingen är aktiv sitter den i vegetationen, kanske på ett grässtrå 10–20 cm från marken och väntar på att ett lämpligt djur ska passera.

Läs mer om fästingar här!

Håkan Henrikson blir VD för Gård & Djurhälsan

Håkan har tidigare jobbat i olika befattningar på Jordbruksverket, de senaste åren som Näringslivschef och Chefsveterinär. Han har även varit chef för Distriktsveterinärerna och Divisionsdirektör för främjande och förvaltning. Han börjar sin anställning vid Gård & Djurhälsan den 1 november.

Läs mer här!

I projektet Lammlyftet har man tagit fram en svensk standard för olika parametrar vid slakt av lamm. Flera av dessa påverkar lammköttets bäst före datum.

Bland annat finns nu en standard för rena får och lamm vid slaktleverans. I den länkade filmen kan du lära dig mer om vad som påverkar hållbarheten för lammkött.

Film: Faktorer som påverkar lammköttets hållbarhet


Klicka nedan för att komma direkt till vår Face book-sida med löpande nyhetsinlägg, vår Youtube-kanal med instruktiva filmer eller till vår hemsida med kunskapsbank med mera!

facebookyoutubehomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!