Nyhetsbrev med senaste nytt.
Vi rekommenderar att du läser det i webbläsaren! Se det i din webbläsare!

NYHETSBREV 1/2020

Välkommen till årets första nyhetsbrev från Gård & Djurhälsan FÅR!


Chevivit, selenpreparat till lamm, är numera receptfritt

Chevivit hör sedan det nya året till kategorin handelsvaror i stället för läkemedel, och kan därmed köpas utan recept. Säljs på pumpflaska á 100 ml, som räcker till 100 lamm; ett pumpslag ges till de nyfödda efter att de fått råmjölk. Så småningom kan preparatet komma att finnas tillgängligt på fler ställen, men redan nu kan det alltså beställas direkt av Djurfarmacia Apoteket Trollet i Trollhättan.

Ska ni ändå beställa t ex vaccin av oss veterinärer på G&D kan vi såklart inkludera Chevivit i samma sändning precis som tidigare.

Det är viktigt att lamm inte föds med selenbrist (ingen vill ju ha svagfödda lamm!) så vi rekommenderar i första hand selen/vit E till dräktiga tackor, men det kan ibland vara väl befogat att komplettera med ytterligare giva till lammen.

Listerios

Listerios eller kringsjuka som det också kallas är en sjukdom som ffa ses under vinterhalvåret då fåren utfodras med ensilage.

Listerios orsakas av en mycket motståndskraftig bakterie, Listeria monocytogenes, som finns naturligt i jord och gödsel. Vanligast visar drabbat får centralnervösa symptom då bakterien ger infektion i hjärna och hjärnhinnor, men listeria kan även orsaka aborter, juverinflammation, ögoninfektion, diarré och blodförgiftning.

Läs mer om Listerios här!

Välkommen på informationsträff

om Smittsam digital dermatit (CODD) och generell smittskyddsinformation

Träffarna är kostnadsfria, men du debiteras 200 kr om du uteblir utan att avboka senast 24 timmar i förväg.
Mer information på www.gårdochdjurhälsan.se eller via:
marianne.karlsson@gardochdjurhalsan.se, tel 018-68 28 83

Anmäl dig för att få PDF-faktura!

Gård & Djurhälsan verkar för ett effektivt resursutnyttjande och ständiga miljöförbättringar. Som en del av detta arbete vill vi minska pappershanteringen och erbjuder därför elektroniska fakturaalternativ. Med faktura via e-post skickas fakturan som en PDF direkt till din mailbox.

Till kunder som önskar pappersfaktura kommer vi att fortsätta erbjuda detta, dock mot en administrativ avgift på 45 kr per fakturautskick. Detta kommer införas under 2020.

Anmälan om PDF-faktura görs till ekonomiavdelningen via mail till servicecenter@gardochdjurhalsan.se. Ange namn, adress och SE-nummer.

Vid frågor vänligen kontakta Anna Abelsson, anna.abelsson@kottforetagen.se

Malin

Prova-på-erbjudande för digital rådgivning

Just nu har vi prova-på-erbjudande av digital rådgivning, upptill 30 minuter digitalt möte via telefonen, surfplattan eller datorn per företag. Satsningen finansieras med medel från Europeiska Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. 

Klicka här för att se vår film om digital rådigvning

Välkommen att kontakta oss!

Lamningshjälp - När?

Förr eller senare står alla fårägare inför det faktum att en tacka kan behöva hjälp under förlossningen. Men när ska man ingripa egentligen?

Malin Bernhard

Normal förlossning

Förlossningen delas upp i fyra olika faser, vilka är bra att känna till för att kunna bedöma när man eventuellt behöver ingripa vid en förlossning.

Förberedelsestadiet: Börjar dagar innan själva förlossningen, hur många dagar innan är individuellt. Juver och spenar fylls i, ligamenten runt svansen förslappas, blygdläpparna blir röda och svullna samt tackan börjar leta efter en plats där hon vill lamma.

Öppningsstadiet: Påbörjas några timmar innan lamningen. Under denna fas vidgas livmoderhalsen, fostret kommer i rätt läge och slemproppen lossnar. På tackan märks detta stadie genom att hon får sänkt aptit, bäddar, blir orolig, retlig, kissar ofta och är intresserad av andras lamm.

Utdrivningsstadiet: Vattnet går, tackan får kraftiga värkar (ca 1/min) och trycker på med buken. Denna fas pågår tills det sista lammet kommit ut.

Efterbördsstadiet: Efterbörden bör komma ut inom en timme efter sista lammet, men det kan ta ytterligare några timmar innan efterbörden lossnar helt.

Normalt sett så kommer lammen ut antingen med båda framben och huvud först eller med båda bakbenen. Oavsett om lammet kommer framlänges eller baklänges ska lammet alltid ligga med sin buk ner mot tackans buk för att kunna komma ut.

För att bedöma om det är bakben eller framben som kommer ut först och huruvida lammet ligger upp och ner eller ej kan man känna på de två första lederna på de ben som kommit ut. Är det framben som kommer så kommer båda de första lederna leda åt samma håll och om det är bakben så kommer de leda åt olika håll. På bakbenen kan man ofta också känna hasspetsen.

Dags att ingripa

Framförallt öppningsstadiet är en känslig fas under vilken det är bra att störa tackorna så lite som möjligt för att inte riskera att lamningsförloppet påverkas och det är därför bra att inte vara för snabb med att hjälpa tackorna. Men det finns några viktiga tillfällen då man behöver gå in och hjälpa till:

  • Om öppningsstadiet har pågått i mer än 4-5 timmar utan att ha gått över till utdrivningsstadiet.
  • Tackan har kraftiga värkar men det händer inget mer än så.
  • Vattnet har gått men det händer inget på 30 min.
  • Synliga fosterdelar men värkarna klingar av.
  • Fel fosterdelar är synliga (ex huvud men inga ben, svans men inga ben, bara ett ben, tre ben mm).
  • Det har gått mer än en timme sedan föregående lamm föddes men det har varken kommit nytt lamm eller en efterbörd.

TIPS!
Gå en lamningskurs – gör en intresseanmälan här!
Kurserna innehåller både teori och praktiska övningar i vår lamningsatrapp.

Kolla in vår film och våra filmklipp med tydliga beskrivningar på hur lägerättningar kan göras och vad du ska tänka på innan du går in i tackan:
Hela filmen ser du här!
Utvalda klipp ser du här!


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!