Nyhet

Vinnare i Nöttoppen 2022

Gård & Djurhälsan presenterade vinnarna i tävlingen Nöttoppen Ungtjur 2022 vid årets Köttriksdag i Örebro.

Vinnarna blev Sanda Skattmansö Gård AB i kategorin Dikalv och Nygårds Mjölk AB i kategorin Mjölkras.

”Det är glädjande att se så goda tillväxter. Slaktkroppstillväxten för den vinnande dikalvsbesättningen var 992 g/dag och för mjölkrasbesättningen 737g/dag. Det ställer verkligen höga krav på produktionens olika delar: bra djurmaterial, goda skötselrutiner, optimal utfodring och friska djur”, säger Virpi Welling, Affärsområdeschef Nöt hos Gård & Djurhälsan. ”Vi ska komma ihåg att det är inga små besättningar som tävlar”, fortsätter Virpi. ”Medelstorleken på de tävlande dikalvsbesättningarna var 90 slaktade ungtjurar under tävlingsperioden och motsvarande siffra för mjölkrasbesättningarna var 211 ungtjurar”.

Tävlingen har inneburit att besättningarna har tävlat i slaktkroppstillväxt för de tjurar som klassats som Ungtjur vid slakt. Detta betyder att slaktvikt/slaktålder har beräknats för samtliga ungtjurar yngre än 24 månader. Ur detta resultat har de 5 % lägsta tillväxterna för respektive besättning tagits bort och ett nytt medelvärde för resterande djur har beräknats.

”Därmed har det funnits utrymme för något djur att växa lite sämre utan att det dragit ner det totala resultatet”, menar Anett Seeman, Gård & Djurhälsan.

Totalt tävlade 7 895 ungtjurar fördelat på 5 280 mjölkrastjurar och 2 615 dikalvar.

 

Nöttoppen Ungtjur Dikalv 2022

  1. Sanda Skattmansö Gård AB                                 992 g/dag
  2. Pers i Buska AB                                                           980 g/dag
  3. Rickard Frid                                                                  914 g/dag

 

Nöttoppen Ungtjur Mjölkras 2022

  1. Nygårds Mjölk AB                                                      737 g/dag
  2. Johan Larsson                                                              718 g/dag
  3. Ripa Lantbruks AB                                                     704 g/dag