Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Om du vill säga upp din prenumeration klickar du på länken längst ner på sidan.

NYHETSBREV 1/2022 - På startlinjen!

Nytt år, nya utmaningar - men också möjligheter!

Vi har laddat upp med ett flertal kurser och aktiviteter, både digitala och fysiska, som vi hoppas kan vara lockande för dig som på olika sätt arbetar med nötköttsproduktion. Vårt största arrangemang för året, Nötköttsseminariet, går av stapeln den 27 januari, och vi hoppas att du vill vara med på denna dag! Mer detaljer ses nedan!

Vi fyller på med nya kurser efterhand på vår hemsida, och delar dessa också via Facebook, så följ oss där så missar du inte något! På hemsidan finns bland annat också vår Kunskapsbank med fakta om olika delar i nötköttsproduktionen!

Koll på Kalendern - Välkommen med din anmälan!

Välkommen till

Nötköttsseminariet 2022 den 27 januari!

Torsdagen den 27 januari 2022 öppnar vi ridån till Gård & Djurhälsans digitala Nötköttsseminarium. Ett modernt och framstående seminarium som pågår under en dag, där alla som deltar ska tjäna på det!

Årets intressanta tema är LÖNSAM DJURVÄLFÄRD!

Program

10:00 – 12:00

  • Gård & Djurhälsans Virpi och Anett hälsar er välkomna till en spännande dag på temat Lönsam Djurvälfärd!
  • Fokus ungnöt – Under förmiddagen hälsar vi på hos ett par ungnötsproducenter som satsar för framtiden. Vi får höra om nya metoder för hälsoövervakning och vad som är viktigt för en djurvänlig slakt.

12:00-13:00 – Lunchpaus

13:00-14:00 – Inspirationsföreläsning med hemlig gäst

  • Livet fortsätter att vara oberäkneligt och svårplanerat, det är viktigare än någonsin med skratt, eftertanke och inspiration. Vi är väldigt stolta över att få bjuda på detta genom vår hemliga gäst.

14:00-15:30

  • Fokus diko – Under eftermiddagen riktar vi blickarna mot ett par duktiga dikoproducenter och får se hur de arbetar med lönsam djurvälfärd i sina besättningar. Vi kommer också att blicka ut mot LRF:s viktiga arbete för svenskt lantbruk i Bryssel.

15:30-16:00 – Tack och hej

  • Som traditionen bjuder sammanfattar och avrundar vi dagen med glitter och glamour från studion i Uppsala.

Läs mer, och anmäl dig här!

Kalvakademin - ett sätt att lära sig ännu mer om kalvar!

Vi fortsätter även 2022 med Kalvakademin!

I februari drar vi igång med nya ämnen, specialiserade föreläsare och möjlighet att se sändningen direkt eller vid den tid som passar dig/er bäst via din dator, surfplatta eller mobil! Det går alldeles utmärkt att flera stycken på gården eller arbetsplatsen delar på samma abonnemang.

Kalvakademin riktar sig till er som vill utveckla er verksamhet genom ny kunskap i mjölkbesättningen, dikobesättningen och ungnötsbesättningen med kalvinköp.

Välkommen att satsa på kompetens och kunskap genom modern teknik! De digitala möjligheterna tar de främsta experterna hem till din gård och din personal, oavsett var du bor.

Kostnaden för 2022 är 4300 kr per abonnemang (för dig som är BAS, PLUS eller TOPP-kund), ordinarie pris 5500 kr.

Välkommen med din anmälan!

Kurs om utfodring och foder till dikor - digitalt, kvällstid!

Datum: Onsdag 2 februari, 2022
Tid: klockan 18.30–20.00

Vad har dikon för näringsbehov? Hur fungerar kons fodersmältning? Vilka foder
passar en diko? Vad kan vi utläsa av en grovfoderanalys? Vad ska man tänka på vid utfodring? Vad är lagom hull på en diko?
Kursen vänder sig främst till dig som är ny på dikor eller som känner att du vill repetera och få möjlighet att ställa frågor.

Här finns länk till mer info och anmälan!

Villkorad läkemedelsanvändning för nöt - D9

Jordbruksverkets föreskrifter styr på vilket sätt veterinären får förskriva och lämna ut läkemedel. Villkorad läkemedelsanvändning innebär en möjlighet att ha läkemedel hemma och efter överenskommelse med din veterinär, behandla vissa bestämda diagnoser. Då krävs att du genomgått en av Jordbruksverket godkänd utbildning.

Gård & Djurhälsan anordnar löpande kurser för dig som har grisar, får och slaktnöt runt om i hela landet.

Läs mer och anmäl dig här!

Aktuellt i branschen

Är du ekologisk och ska köpa avelstjur?

Den 1 januari 2022 ändrades en del regler för ekologisk produktion och vissa nya regler började också att gälla.

Efter tillstånd från Jordbruksverket får du i undantagsfall ta in ett begränsat antal icke‑ekologiska djur för avel. Innan du gör det ska du alltid undersöka i databasen OrganicXlivestock om det finns lämpliga ekologiskt uppfödda djur att köpa. I så fall ska du välja dessa framför andra djur.

Hittar du inga passande djur i OrganicXlivestock och om du inte vill skaffa djur av en utrotningshotad ras behöver du tillstånd från Jordbruksverket.

Här är de undantag du kan ansöka om:

  • Inköp av ett obegränsat antal kalvar som inte är ekologiska när du första gången sätter samman en ekologisk besättning. Kalvarna du tar in måste vara yngre än 6 månader.
  • Om du har färre än 10 nötkreatur: Tillstånd att under ett år köpa in 1 djur som inte är ekologiskt.
  • Inköp av icke‑ekologisk avelstjur.
  • Om du har fler än 10 nötkreatur: Inköp av kvigor som inte är ekologiska i ett antal som motsvarar 10 procent av antalet vuxna nötkreatur i besättningen.
  • Om du ska utöka besättningen väsentligt, byta ras, eller utveckla en ny djurspecialisering får du köpa upp till 40 procent icke‑ekologiska kvigor. Du räknar på det antal vuxna djur som du kommer att ha efter rekryteringen.

Ansök om undantag genom e-tjänsten Ansökan om inköp av icke‑ekologiska avelsdjur.

Länk till mer information på Jordbruksverkets hemsida

Förtydligande från Svensk Köttrasprövning, gällande djur från Individprövningen:

De nya reglerna kommer att påverka bland annat den tjurauktion som anordnas varje år. 

Svensk Köttrasprövning AB som bedriver individprövning av köttrastjurar har haft en aktiv dialog med Jordbruksverket (SJV). Köttrasprövningen hade gärna sett en generell dispens för att underlätta inköp av avelstjur på auktionen. Men EU-förordningen för ekologisk produktion är tydlig, inga generella dispenser vid inköp av djur får utfärdas. - Samtliga tjurar som står på prövningsstationen blir konventionella. Det betyder att man som ekologisk producent behöver söka dispens från SJV innan man kan köpa en avelstjur på auktionen. Har man som ekologisk avelsuppfödare en tjur på prövningsstationen som av någon anledning måste återvända hem behöver man även då söka dispens, säger Louise Ryberg, VD för Svensk Köttrasprövning AB.

Läs mer på Svensk Köttrasprövnings hemsida

Ny rapport om naturbetesmarker

Mångfaldsrika naturbetesmarker är beroende av att det finns lantbrukare med nötkreatur, får och hästar som hävdar dessa marker. Nu finns en rapport som belyser möjligheterna att öka arealen naturbetesmarker, men också hindren. Stöd, rationalisering, betalningsvilja för naturbeteskött och omgivningens attityder till jordbruk och djurhållning är några av de frågor som tas upp i rapporten.

Anna Jamieson från föreningen Naturbeteskött i Sverige har tillsammans med Anna Hessle från Sveriges lantbruksuniversitet tagit fram en kunskapsöversikt om de hinder och möjligheter, ur ett lantbrukarperspektiv, som finns för att öka antalet nötkreatur, får och hästar på svenska naturbetesmarker och därmed den betade arealen.

"Hinder och möjligheter för ökad naturbetesdrift ur ett lantbrukarperspektiv – en kunskapsöversikt" är den första rapporten från kompetenscentrumet SustAinimal, www.sustainimal.se, och finns i både tryckt och digital form.

Aktuellt på gården

Var redo för kalvningssäsongen!

En stor andel av kalvningarna i dikobesättningarna sker under januari-april, och de allra flesta i mars månad. En överlevande, frisk och pigg kalv har stor betydelse för ekonomin, och därför är det bra att vara förberedd på kalvningssäsongen, både med utrymme, utrustning och utbildning. 

Vi vill tipsa om några instruktionsfilmer som finns på vår hemsida, som handlar om olika delar kring kalvning. Klicka på texterna så öppnas filmerna!

Normal kalvning

Sondmatning

Råmjölk 

Diarré på dikalv

Det finns också skrivet material om kalvning i skriften Dikoåret.

Har du några frågor, så är du såklart alltid välkommen att kontakta oss!

Vår hemsida - din Kunskapsbank!

Gård & Djurhälsan erbjuder såväl veterinära som produktionsrådgivningstjänster med bättre djurhälsa, produktion och ekonomi i fokus.

På vår hemsida, www.gardochdjurhalsan.se kan du hitta de tjänster och produkter vi för tillfället erbjuder dig som nötköttsproducent. Där finns också en förteckning över aktuella kurser, samt en omfattande kunskapsbank med faktaartiklar om många områden som rör nötköttsproduktionen.

Nu finns också några poddavsnitt i Nötpodden som du kan lyssna på!

Du är naturligtvis alltid välkommen att kontakta oss om du har några frågor kring din produktion!

Gilla Gård & Djurhälsan på Facebook!

Du följer väl Gård & Djurhälsan på Facebook?

En bra hjälp att bli påmind om kurser, tips och annat aktuellt!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!