Nyhetsbrev med senaste nytt.
Vi rekommenderar att du läser det i webbläsaren, särskilt om du läser det i mobilen! Se det i din webbläsare,

NYHETSBREV 1/2021

Välkommen till årets sjätte nyhetsbrev från Gård & Djurhälsan FÅR!


Fårwebbinar

Under februari anordnar vi en serie med fyra webbinar a´1 timme för fårägare. 45 min föreläsning och 15 minuters frågestund.

Vi kommer att ha fyra teman:

  • Hull och hullbedömning, 3/2 kl 14-15
  • Juverhälsa, 10/2 kl 14-15
  • Lamning, 17/2 kl 14-15
  • lammöverlevnad, 24/2 kl 14-15
Ulrika König och Emelie Larsdotter

Pris för kunder hos Gård & Djurhälsan: 200 kr/webbinar.
Pris för ickekunder: 300 kr/webbinar.

För mer information och anmälan se vår kurskalender!

Nytt år, nya paketinnehåll!

2021 gör vi en del ändringar av innehållet i våra paket och kommer också med nya erbjudanden, allt för att Du ska kunna skräddarsy efter ditt behov.

Får-Sverige är som vi alla vet spretigt i sin struktur och one size doesn´t fit all!

I dagarna mailar vi ut information till våra kunder om innehållet i de olika paketen och om våra tilläggstjänster, så håll utkik!

Du hittar också all information om våra olika paket och tilläggstjänster på vår hemsida. Där kan du även göra beställningar direkt eller byta paket senast 20 januari.

Möjlighet till kostnadsfri rådgivning vid CODDmisstanke hos får

Men anledning av att vi nu har haft två påvisade fall av den smittsamma klövsjukdomen CODD i Sverige är det angeläget att öka möjligheterna att tidigt upptäcka ytterligare fall.

Klövkontrollen har fått medel från Jordbruksverket för att under en tidsbegränsad period kunna erbjuda kostnadsfri rådgivning till besättningar med misstänkta klövförändringar. Rådgivningen kan ske antingen via telefon eller digitalt och vid behov görs också besök i besättningen.

Läs mer om detta erbjudande här!

Podd om resistenta parasiter och betesplanering

Nu kan du lyssna på podd om bland annat resistenta parasiter. Fårrådgivare Titti Strömne har intervjuat Katarina Gustafsson, G&D och Johan Höglund, SLU avseende resistensläget i landet och hur man utreder och hanterar problem samt skyddar sin besättning.

I en andra del av samma podd pratar Titti om betesplanering för god tillväxt.

Fårpodden

Karantänsråd avseende parasiter – resultat från auktionsbaggar

Med stöd från Stiftelsen Svensk Fårforskning har vi drivit ett projekt med det övergripande syftet att utreda hur väl aktuella karantänsråd fungerar för att minska risken att få in nya och oönskade parasiter i den egna besättningen, i synnerhet resistenta stammar av stora magmasken, Haemonchus, vid livdjursköp.

Läs hela artikeln här!

Tänk på detta när du tagit prov för MV!

På förekommen anledning vill vi göra er uppmärksamma på att det är viktigt att avvakta provsvar innan ni skickar provtagna djur till slakt.

Emellanåt händer det att vi får positiva prover inom MV/CAE-programmet. Om det föreligger någon som helst tveksamhet om det är ett sant eller ett falskt positivt prov görs i dagsläget kompletterande tester. Det innebär att vi kontaktar djurägaren och begär in ett nytt blodprov från det/de djur som slagit ut positivt på testet.

Läs mer här!

Som du kanske har märkt ser våra behandlingsvis vid medicinförskrivning annorlunda ut. Detta beror på att vi har ett nytt journalföringsprogram.


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!