2017-01-19

Gård & Djurhälsan redovisar sitt arbete med Handlingsplanerna för Gris, Nöt och Lamm

Under onsdagen den 18 januari samlades branschen för att rapportera hur långt man har kommit med alla åtgärdspunkterna inom de nationella Handlingsplanerna för Gris, Nöt och Lamm. Gård & Djurhälsans Ingvar Eriksson var en av arrangörerna till lägesrapporteringen där både landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och förbundsordföranden för LRF, Helena Jonsson deltog i en paneldebatt.

Dagen började med att Theres Strand och Johanna Bengtsson, Svenska Köttföretagen samt Ingvar Eriksson, Gård & Djurhälsan redovisade de olika Handlingsplanernas måluppfyllnad med hjälp av Joakim Sköld Östling, ICA, Magnus Därth, Kött & Charkföretagen, Margareta Åberg, LRF Kött, Anita Persson , LRF, Rebecka Westin och Karin Lindkvist-Frisk, Gård & Djurhälsan. Efter detta rapporterade Suzanne Céve, LRF Mjölk Handlingsplan Mjölk.

Gård & Djurhälsans Rebecka Westin, grishälsoveterinär berättade om de Expertgrupper som är en av åtgärderna som Gård & Djurhälsan genomför och det spännande arbetet med obduktioner av grisar på gård för att lära sig mer om dödsorsaker.

Karin Lindkvist-Frisk, fårhälsoveterinär redovisade arbetet på lammsidan.

Av Handlingsplan Gris 36 åtgärder är över 50 % genomförda. Av Handlingsplan Lamms 81 åtgärder är ca 25 % genomförda och av Handlingsplan Nöts 82 åtgärder är även där 25 % genomförda. Alla åtgärder ska vara genomförda och klara den 31 december 2018.

Hur är det med de övergripande målsättningarna med en ökad svensk gris-, nöt-, och lammproduktion?

-       Jag är övertygad om att vi kommer att ro i land de åtgärder vi har satt – men om de åtgärderna är tillräckliga för att nå de övergripande målen är svårt att säga. Vi får inte slappna av nu utan det är viktig att vi fortsätter kämpa, säger Theres Strand, Svenska Köttföretagen.

Dagen avslutades med en paneldebatt med temat ”Svensk köttproduktion – har trenden vänt?” Deltagare i debatten var Sven-Erik Bucht, Landsbygdsminister, Håkan Henriksson, Jordbruksverket, Helena Jonsson, förbundsordförande LRF, Ingemar Olsson, Sveriges Grisföretagare, Jan Forssell, Sveriges Nötköttsproducenter, Magnus Jönsson, Svenska Fåravelsförbundet, Joakim Sköld Östling, ICA och Torbjörn Lithell, HKScan. Lars Höök agerade moderator.

Bucht inledningstalade och tryckte hårt på hur viktigt det är nu när det finns en sådan efterfrågan på svenskt kött att köttproducenterna har möjlighet att leverera det som konsumenten efterfrågar. lovade att han skulle se till att ta bort alla skillnader i hantering av förprövningsärenden i olika delar av landet. Det måste vara lika. Han sa också att det var skönt att äntligen få vara i ett sällskap där det var OK att säga – Jag älskar kött! Jag kommer att bidra fortsättningsvis till Handlingsplanerna genom att prata med mina ministerkollegor utomlands för att främja exporten, fortsatte han. 

Läs mer om Handlingsplan GrisNöt och Lamm

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår