2018-03-06

Utfodra mjölkraskalvarna med övergångsmjölk mer än 3 dagar för vitaminernas skull

Nöthälsoveterinär Mia Torsein på Gård&Djurhälsan i Skara har publicerat en forskningsartikel i en internationell tidskrift.

Studien handlar om vitaminnivåer i foder, råmjölk och i blod från kor och kalvar i låg- och högdödlighetsbesättningar. Resultaten visar att mer än 20% majsensilage är en riskfaktor för låga A-vitaminnivåer i blodet hos korna. Vidare visades att kalvar i högdödlighetsbesättningar hade ökad risk att ha låga E-vitaminnivåer, men effekten berodde även på hur mycket råmjölk  de fått. Besättningar som utfodrar med sk övergångsmjölk i mer än 3 dagar hade högre nivåer av vitamin E. Författarna rekommenderar att man i högdödlighetsbesättningar utvärderar vitamin E koncentrationen i blodet hos kalvarna. För att läsa studien i sin helhet, klicka på länken.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår