2017-07-11

Har tjuren haft möjlighet att göra sitt jobb?

För att kalvningssäsongen nästa år ska bli så lyckad som ni har tänkt er är det viktigt att vara uppmärksam på brunster i dikoflocken.

Studera flockens beteende och notera de betäckningar eller uppvaktningar ni ser för att kunna följa upp eventuella omlöpningar 3 veckor senare. Vid hög andel omlöpningar kan ni misstänka att något inte står rätt till.  

Kontrollera alltid tjurens betäckningsresultat genom att dräktighetsundersöka alla hondjur på hösten. Rektala dräktighetsundersökningar kan göras  6-8 veckor efter betäckning och utförs av husdjursföreningens personal. Med ultraljud kan man undersöka tidigare. Om man har många odräktiga hondjur men vill rädda dräktighetsresultatet, men med en något senare kalvning, kan man skaffa en ny tjur. 

Orsakerna till att tjuren inte gjort sitt jobb kan vara flera t.ex.

  • Han är för ung, tjuren bör vara 15 månader
  • Han har ont i ben/klövar vilket gör att han inte vill hoppa
  • Han har haft för många hondjur vilket också kan leda till förslitningsskador. Inte mer än 10-15 hondjur är rekommenderat för en ettåring
  • Han är i dålig kondition t.ex. hög parasitbelastning, selenbrist, för fet
  • Han har haft en febertopp vilket påverkar spermiekvaliteten
  • Han har dålig spermiekvalitet

Du kan läsa mer om vad man ska tänka på om avelstjuren på vår hemsida!

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår