Köttkvalitet vid nötköttsproduktion i Jämtlands län

I ett examensarbete vid SLU från 2013 har Lina Wallberg utfört intervjuer med producenter samt slakteriet Jämtlandsgården angående betydelsen av köttkvalitet. Lina har även bearbetat resultatet av marmoreringsbedömningar på slaktkroppar utförda vid Jämtlandsgårdens slakteri.

Av 148 st bedömda djur hamnade flest (67 djur) i marmoreringsklass 2 på den 4-gradiga skalan. Endast fem djur bedömdes vara rikligt marmorerade (4). Djur med högre marmoreringsklass (3 och 4) återfanns framförallt i djurkategorierna stut och kviga. Dessutom hamnade dessa djur i fettklass 3- och uppåt.

Då de lokala förutsättningarna i Jämtland gynnar grovfoderproduktionen gäller det att anpassa djurmaterial och utfodringsstrategier till förutsättningarna om målet är att höja andelen välmarmorerat nötkött.

Du hittar hela examensarbetet till höger här på sidan.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår