2017-08-01

Ljus till suggor och gyltor

När antal ljusa timmar på dygnet minskar påverkas ett litet organ i hjärnan som har betydelse för reproduktionen.

När antalet ljusa timmar på dygnet minskar, inträder den period då grisen stänger av sexualcykeln för att undvika att grisa under årets kall tid. När den ljusa tiden på dygnet ökar är det dags att snurra igång sexu­alcykeln och göra sig redo för en ny dräktighet. Både djur och människors sexualcykel påverkas av ett litet organ i hjärnan, tallkottkörteln, som känner av ljusets längd och intensitet.

Under hösten är det inte ovanligt att antalet aborter ökar. Forskning tyder på att dessa fruktsamhetsproblem beror på att gulkropparna i äggstockarna under hösten producerar mindre progesteron som är det dräk­tighetsbevarande hormonet.

Det gäller alltså att skapa ständig vår och sommar i gyltans och suggans miljö för att hålla hormonsystemet igång.

För att undvika att tallkottkörteln uppfattar att det börjar gå mot höst och mörker behövs det ljusprogram året runt i alla avdelningar. Studier har visat att det är viktigare hur länge ljuset når ögat jämfört med ljus­styrkan. Ett bra mått på ljusstyrka är att det ska gå att läsa en dagstidning i närheten av gyltans och suggans ögonhöjd, cirka 200 lux.

Rekommendationerna för ljusprogram som håller gyltornas och suggornas hormon-system i vår- och sommartrim är:

  • Gyltavdelningen: 8 - 10 timmar ljust, 14 - 16 timmar mörkt
  • Betäckningsavdelningen: 16 timmar ljust, 8 timmar mörkt
  • Dräktighetsavdelning: 16 timmar ljust, 8 timmar mörkt
  • Grisningsavdelningen: 12 timmar ljust, 12 timmar mörkt

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår