2012-09-06

Utbrott av afrikansk svinpest gör det viktigt att informera besökare på gården

Under sommaren har flera utbrott av afrikansk svinpest i Ryssland visat att sjukdomen inte är under kontroll i landet. Tusentals grisar har avlivats. Spridning har även skett till Ukraina och risk finns för vidare spridning i Europa.

Afrikansk svinpest är ett virus som är mycket motståndskraftigt och kan överleva länge i miljön eller i infekterat griskött vilket gör att det lätt sprids via djurtransporter eller matprodukter av griskött.

Sjukdomen har en mycket hög dödlighet hos svin och symtomen är hög feber, rörelsestörningar och kramper samt andningssvårigheter med blåa missfärgningar av huden som följd.

På grund av det pågående utbrottet i Ryssland och Ukraina och risken för vidare spridning finns det anledning för svenska grisproducenter att vara vaksamma och noggrant informera utländska besökare eller arbetare på gården.

Svenska Djurhälsovården har tagit fram information på flera språk om vilka regler och åtgärder som krävs när man varit utomlands och skall besöka eller jobba på en svensk grisgård.

Broschyren "Smittskydd vid besök på grisgårdar" och Informationsbladet "Välkommen till ditt arbete på en av Sveriges djurgårdar" har översatts till flera språk.

 

Ebba Suneson
Veterinär, SDS

 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår