2017-08-25

Ny lammrådgivare

Ett snabbt snack med vår nya produktionsrådgivare Theo den Braver

 

- Hej Theo! Hur har dina första två veckor på Gård & Djurhälsan varit?

Oj, jo hittills har det varit spännande och mycket nytt att sätta sig in i, men en del saker har jag redan lyckats få till. Jag har haft kontakt med flera kunder till oss som ringer och frågar om både foder och analyser. Det känns som det finns ett uppdämt behov, men mest har det förstås varit att sätta sig in i Gård & Djurhälsans alla system. Dessutom har jag har fått till ett foderberäkningsprogram som jag tror kommer att användas flitigt, så småningom av fler än oss på Gård & Djurhälsan.

 - Vad är dina uppgifter egentligen? Du ersätter ju ingen här på Gård & Djurhälsan.

Nej, det är sant. Uppdraget som jag fått är att hjälpa alla våra kunder med foderfrågor i första hand, men även så skall vi forma framtidens Lammrådgivning, en rådgivning som skall vara värdefull för stora som små producenter. Behoven hos våra kunder skiljer sig mycket beroende på vilken produktionsinriktning man har samt vilken storlek och ambitionsnivå man har i sitt företag. Det är detta som är den stora utmaningen, men också det som gjorde att jag sökte det här jobbet. Jag är helt säker på att vi kan möta behoven som finns. Gård & Djurhälsan är ganska unikt i Sverige. Det finns både veterinärkompetens och agrarkompetens samlat i samma företag, med det främsta målet att skapa en bättre/lönsammare produktion på gårdsnivå. Utomlands är detta mer vanligt, men i Sverige unikt.

- Så foder och utfodring är något du kan?

Ja, jag har jobbat med foder och utfodring under många år. Rollerna har varit olika på olika företag. Jag kan och har erfarenhet från hemmaproduktion av foder, färdigfoder baserad produktion och fullfoderutfodring (TMR & PMR) samt även mycket betesproduktion. Företagen jag har jobbat för heter Kvarnbyfoder, Svenska Foder och Keenan fullfodersystem. Jag känner att jag idag behärskar flera områden inom utfodringen, både praktiskt och teoretiskt. Jag har mest jobbat med idisslare, mjölk, nöt och får, där ligger fåren mig närmst om hjärtat.

- Har du jobbat med får tidigare?

Ja, vi har en gång startat upp och drivit ett företag som hette Himledalenslamm. Vi hade 300 tackor, mest Texel, i ekologisk produktion. Vi hade ett samarbete med Öströö fårfarm som legoslaktade och styckade till oss. Sedan levererade vi lammlådorna hem till våra kunder. 2011 såldes detta till ett liknande företag som idag heter Holmåkra Lamm & Nöt. Jag har även jobbat med mjölkfår hos Bredsjömjölkfår och en period var jag och en kompis herdar på Nya Zeeland, så får och lammproduktion har jag sysslat med i flera perioder. Men de senaste 5 åren har jag sysslat med växtodling, vallproduktion och spannmålshandel på Hallands frökontor, som idag ägs av Svenska Foder.

- Hur får man tag på dig då?

Ring mig på mobilen 070-393 30 89 eller sms:a, eller skicka ett mail till theo.denbraver@gardochdjurhalsan.se

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår